Malin testar: Coworking på Scandic Grand Central

Trött på att leta runt efter vettiga caféer att jobba på? I hear you. Oavsett om du driver eget eller är anställd är det onekligen fantastiskt skönt att nu som då ta sig ut på ett litet miljöombyte. Kruxet för oss som är lagda lite mer åt det kräsna hållet är att det är rätt många parametrar som ska klaffa för att det faktiskt ska fungera att jobba effektivt på ett café eller uttalat coworking-ställe.

Det saknas givetvis inte mysiga caféer eller läckra lounger i Stockholm.  Att ett ställe är mysigt är tyvärr inte alltid synonymt med att det även är arbetskompatibelt. Skrikande småbarn, ofräscha toaletter och trängsel är åtminstone för min del faktorer som jag inte vill uppleva under en arbetsdag på stan. Jag är inte heller särskilt sugen på att slå mig ner och komma igång med jobbet någon timme – bara för att därefter inse att det varken finns eluttag eller toalett på stället ifråga. På gamla hederliga Google finns så klart ofta det mesta du behöver veta så att du kan kolla upp en del information i förväg. Dock långt ifrån alltid.

Men lyckligtvis ska du snart få hjälp att sålla agnarna från vetet! Om du följt mig här på bloggen eller i sociala medier ett tag så vet du förmodligen vid det här laget att jag är vansinnigt förtjust i vackra interiörer, färg, form och läcker arkitektur. Kan jag hitta det någonstans är chansen stor att jag stannar till för en hederlig njutpaus – kommer det estetiska nöjet dessutom i kombination med gott kaffe och behaglig ljudnivå så är jag definitivt redo att offra mig och testa om det är något att ha.

Jag tänkte därför passa på att i en serie inlägg här på bloggen tipsa om coworking-ställen jag testat. Primärt kommer inläggen att behandla Stockholm eftersom det är den staden jag har bäst koll på. Har du tips på ställen jag borde testa även i andra städer? Hör gärna av dig i så fall så ska jag se vad jag kan göra! Först ut att bli testade är Scandic Grand Central, som precis som namnet låter antyda ligger i centrala Stockholm. Närmare bestämt precis mitt emot Centralstationen på Kungsgatan 70.

Coworking på Scandic Grand Central

Foto: Malin Strandvall

Hotell- och resebranschen har drabbats hårt av Coronapandemin. Som ett led att möta effekterna  kommunicerade hotellkedjan Scandic nyligen sitt nya coworking-koncept.

På närmare 270 hotell erbjuds numera coworking  till ett fast pris.

Första intrycket

Redan för några veckor sedan gick jag och en företagarkollega till Scandic Anglais för att spana in deras nya satsning. Den tycks ha gått hem väl, för det var nämligen proppfullt. Vi valde dock att vända i dörren. Givet den pågående pandemin kändes inte trängseln och oset av instängd hipstersvett som slog emot oss som ett särskilt sunt alternativ. Kanske hade vi ändrat oss om det hade funnits någon personal på plats som hade tagit emot och kunnat lotsa oss till någon lugnare vrå. Så blev nu inte fallet, så när jag häromdagen befann mig mellan möten igen och insåg att Scandic Grand Central var precis runt hörnet var det i ärlighetens namn ingen självklarhet att gå dit.

Jag klev in lite tveksamt, men blev positivt överraskad. I receptionen blev jag snabbt omhändertagen av en väldigt trevlig receptionist som förstod att hugga tag i mig på en gång och förklara hur konceptet fungerade. Jag gick hit kring 13-snåret och åtminstone just den dagen fanns det fortfarande gott om plats att jobba i lobbyn.

Kanske utstrålade jag ändå ett visst behov av att få vara ifred, för receptionisten tipsade mig nämligen rätt omgående om att det fanns fler platser en våning upp och att det även var lugnare där.

Det visade sig stämma mycket väl. Här nedan ser du några bilder. Jag hade tur och fick mer eller mindre hela bardelen för mig själv, vilket kändes väldigt härligt.

Foto: Malin Strandvall
En trappa upp hittar du lite mer lugn och ro och avskildhet. På vägen upp hinner den färg- och formintresserade även avnjuta en bonus i form av den här läckra trappan! Foto: Malin Strandvall

Vad kostar det?

Ett coworking-pass kostar 99 kronor.

Vad ingår i priset?

I priset ingår kaffe och vatten samt att du även har möjlighet att få skriva ut dokument på plats. Givetvis får du även toalettkoden.

Stämning

Jag tror nästan att det skulle krävas ett besök till för att utvärdera stämningen mer rättvist. På den andra våningen där jag satt var det som sagt nästan folktomt just den här dagen, vilket rimligtvis bidragit till att ge mig ett felaktigt intryck. Givet hotellets placering kan jag till exempel tänka mig att fredagar är en populär coworking-dag då det är nära till folklivet och smidigt att ta en afterwork eller drink.

Foto: Malin Strandvall

Loungen på entréplan är rymlig med behaglig ljussättning. Här hittar du både soffgrupper och fåtöljer att slå dig ner i. Jag noterade även att det finns ett långbord med stolar där man kan slå sig ner ifall man verkligen, verkligen vill köra coworking á ordets ursprungliga betydelse.

I mitt fall råkade det vara en synnerligen introvert arbetsdag, men jag skulle absolut kunna tänka mig att sitta i loungen på entréplan också och exempelvis ta ett kundmöte IRL – eller till och med ge mig på ett testa om akustiken håller för ett videomöten.

Eluttag

Jag stannade inte så lång tid i loungen på entréplan. Det som jag dock noterade under den korta stunden var att jag inte lyckades lokalisera ett enda eluttag. På våning två där jag satt hittade jag dock eluttag direkt i anslutning till den väggfasta soffan jag slog mig ner i.

 

Klientel

Dagen ifråga noterade jag endast ett relativt ungt klientel, män i uppskattningsvis åldern 20-25 år. Ett fåtal telefonvandrare som gillade att dela med sig av sina samtal till hela världen medan de gick runt, runt, runt i lokalen. I övrigt verkade det vara ett relativt väluppfostrat och introvert klientel som var på plats. I likhet med undertecknad satt de flesta djupt försjunkna i sina mobiler och datorskärmar.

Hygien och Covid-19-anpassning

Hygiencheck för hypokondriker. Foto: Malin Strandvall

Till min hypokondriska glädje fanns det gott om handsprit utställt i lokalerna! Jag tillhör ju kategorin människor som inte riktigt fullt ut litar på att andra verkligen tar sitt ansvar, så i nuläget springer jag alltid runt med handsprit i handväskan.

Vad gäller hygienen överlag på hotellet så kändes det fräsch och rent. Jag tog en spaning på toaletterna både på entréplan och andra våningen och helt klart verkar det finnas fungerande städrutiner.  Ifall du tycker att jag låter lite lätt besatt av hygien så beror det på att jag i normala fall nog är det också – jag är helt enkelt en person som vill ha rent och fräscht runtomkring mig. Och tro mig, trots en pandemi som nu befinner sig för fullt in i en andra våg, är det fortfarande förvånansvärt många ställen som inte riktigt verkar ha förstått hur viruset sprids. Överfulla papperskorgar och toaletter som saknar tvål och papper är tyvärr inte en helt ovanlig syn. Det är inte heller alltid det finns handsprit eller avståndsmarkeringar på golvet till exempel.

Tyvärr kan vi inte förlita oss på att människorna runt omkring oss alltid beter oss som vi vill. Därför tycker jag att det är ännu viktigare än någonsin nu att som företag tydligt visa vilka regler som gäller på plats. Framför allt genom att säga till och markera för gäster och besökare som inte respekterar riktlinjer, men det är nog mera önskedröm än realism i det svenska konsussamhället… 😉

Nåväl, nog med sidospår! Sammanfattningsvis skulle jag absolut rekommendera dig att testa coworking här. Jag kan naturligtvis ha fått en inte helt representativ uppfattning av hotellet baserat på endast ett besök, men här hittar du ändå det mesta du behöver och skulle du ha frågor är det lätt att få svar i receptionen.

Det återstår att se hur satsningen går, men det är bara att önska Scandic lycka till och hoppas att det går vägen!

/Malin

 

1 Reply to “Malin testar: Coworking på Scandic Grand Central”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *