Så orkar du hålla liv i din blogg

Startat en blogg? Grattis! När techjättarna återigen skruvar om algoritmerna och stryper din räckvidd är den egna bloggen en trygg och tacksam partner att luta sig mot. Som bekant är det lätt att dra igång nya satsningar – att också orka hålla igång dem över en längre tid ställer högre krav på både disciplin och planeringsförmåga. Med en konkret handlingsplan för de där dagarna när inspirationen tryter så minimerar du risken för att bloggsatsningen dör ut.

I dag vill jag passa på att grotta ner mig i ett ämne som jag tror att de flesta av oss stött på många gånger: nämligen hur man i praktiken faktiskt ska orka hålla liv i den där nedrans bloggen. Du vet, den där som ju verkade som en så bra idé då för fyra månader sedan, då när du, eller kanske ditt team på jobbet, fixade den där domänen, körde er WordPress-installation och drog igång bloggen. Här står du nu, några månader senare och funderar desperat på vad du ska fylla den med.

Så rosaskimrande var verkligheten aldrig som när du fick för dig att börja blogga….Foto Dovile RamoskaiteUnsplash

Att det finns budget för att ta in extern hjälp med att till exempel skriva blogginlägg löser just nu inte det största problemet. För det bottnar i sin tur just i behovet av att hitta ett ”varför” för bloggen och att hitta de arbetssätt, rutiner och strukturer som fungerar för just dig eller ditt företag.

Jag startade min första privata blogg 2005. Det här var rätt långt innan bloggen som kanal verkligen slog igenom på bred front. (Det bör dock tilläggas att bloggen som format givetvis fanns redan dessförinnan, exempelvis var det ju vanligt förr att vi istället för att ha en separat blogg använda våra konton på MySpace eller Facebook för att publicera längre, dagboksliknande inlägg).  Ett slags föregångare till vad som komma skulle helt enkelt.

2012 fick jag mitt första professionella blogguppdrag. På den här tiden var jag anställd på ett stort pensionsbolag och bloggens inriktning var sparande, placeringar och trygghetsfrågor, det vill säga ganska typiska ämnen för ett företag i den nischen. Här hittar du lite exempel på blogginlägg från min tid som bloggande  pensionsbolagsambassadör 😉 Så småningom utbildade jag mig till kommunikatör och gick helt och hållet över till pr- och kommunikationsbranschen. Just därför vågar jag också påstå, baserat på faktiska erfarenheter, att i de flesta företag och organisationer är bloggen oftast förknippad med en hel del huvudvärk.

Typexempel på frågor som brukar dyka upp är:

  • Vad ska vi skriva om? Vad kan och vågar vi skriva om?
  • Hur ofta ska vi uppdatera?
  • Vem/vilka ska vara våra bloggare? Hur kvalitetssäkrar vi inläggen, t.ex. kommunikativt och vid behov även juridiskt?

Både att blogga och att jobba tillsammans med andra som antingen själva bloggar eller bidrar till bloggarbetet på något sätt har varit en integrerad del i princip alla roller jag haft.  Som du vid det här laget kanske hört mig tjata om till lust och leda så älskar jag text, så när jag startade eget var det självklart för mig att jag skulle starta en blogg. Men som du säkert också listat ut så har vägen framåt inte alltid varit helt spikrak.  Tvärtom. Inte för de företag och organisationer jag arbetat med. Definitivt inte som egen.

Och det är med avstamp i just den bakgrunden som jag vill dela med mig av lite konkreta punkter som du kan ta med dig som reflektionsunderlag i ditt eget arbete med bloggen – oavsett om du bloggar privat eller som företagsrepresentant.

Uppstart: Ge dig själv rätt förutsättningar för framgång

Min erfarenhet är att det tyvärr redan i uppstarten ofta går fel. Vi skippar gärna kritiska, tråkiga struktur- och planeringsfrågor till förmån för stordåden som ska uppnås! Jobbar du dessutom i ett homogent team med kreativa själar som kanske inte direkt glänser på just planeringstemat är det inte heller så konstigt att ni strandar just här. Så varsågod,  passa på att låna in mig som din virtuella tråkmåns som hjälper till med strukturen.

Med lite planering och struktur orkar du hålla liv i bloggen även efter att nyhetens behag lagt sig. Foto: Jess Bailey on Unsplash

Här nedan hittar du en dos frågor att konkretisera innan arbetet med bloggen drar igång:

Struktur

– Varför vill du/ni blogga? Vad är syftet med bloggen? Vill du till exempel skapa kännedom om något speciellt tema, om dig själv som företagare eller kanske väcka opinion?

– Vilken uppdateringsfrekvens är realistisk? Här vill jag höja ett varningens finger! Ett klassiskt nybörjarmisstag är nämligen att gå ut med på tok för höga uppdateringsambitioner.

Är du privatperson med ambitionen att skriva en personlig blogg kanske det inte är några problem för dig att uppdatera varje dag, beroende på vilken tonalitet du bestämmer dig för att ha. Är du företagare eller representant för ett större företag är i många fall ett blogginlägg per vecka tillräckligt, då det sällan är endast en person involverad i materialskapandet och det därmed även blir en mer utdragen process från utkast på blogginlägg till godkännandet och publiceringen av det.

– Tidsåtgång – ytterligare en klassiker där det är lätt att gå fel. Bloggandet innehåller nämligen många ”osynliga” arbetsmoment. Att kreera riktigt bra idéer, hitta unika vinklar för ditt inlägg och att hitta och förbereda lämpligt bildmaterial eller grafik är bara några exempel på arbetsuppgifter som tillkommer utöver själva arbetet med att skriva blogginläggen.

Tänk också på att blogginläggen inte sprider sig själva. Om planen är att också tipsa om och pusha för blogginläggen regelbundet på till exempel Instagram, Facebook eller Linkedin behöver du även ta höjd för tiden det tar att anpassa budskap, textlängd och bildval för de kanalerna. Glöm inte heller att alla texter mår bra av att man sover på dem mellan korrekturrundorna. En enkel tumregel: räkna med att bloggarbetet alltid kommer att ta längre tid än du planerat för.

Det löpande arbetet med bloggen

Planering – ditt HUR

–Har du tänkt igenom när du ska skriva dina inlägg? Hur ska du bestämma vilka teman du vill skriva om? Och än en gång tillbaka till realismen: hur många timmar per vecka eller månad är det möjligt för dig att prioritera bloggandet? Hur ska du hitta inspiration till dina blogginlägg? Och om ni är flera skribenter: hur samordnar ni era inlägg på ett sätt som låter era olika röster skina men ändå representera varumärket på ett enhetligt sätt? Ska ni till exempel ha olika återkommande teman på inläggen eller ska ni hitta en struktur för varje blogginlägg som kan återanvändas? Vad gör du/ni om det visar sig att någons skrivande inte håller måttet? Hur ska feedback- och redaktörsprocessen se ut?

De här planeringsfrågorna tillhör kanske några av de mest träliga som man gärna sopar under mattan.  Det är lätt att tänka sig att det löser sig sedan…. I de flesta fall gör det dock INTE det. Jag tänkte därför flika in lite hur jag själv resonerat kring den här bloggen. För egen del har jag beslutat att en realistisk ambition för min blogg är att publicera inlägg minst två gånger per månad. Det är mitt minimikrav. Ingen blir så klart gladare än jag om jag lyckas publicera fler än så, men den ambitionsnivån är satt utifrån hur mitt arbetsliv i övrigt ser ut just nu. Min vision för bloggandet är att det ska vara glädjefyllt, det ska var roligt att trycka på ”Publicera”-knappen när ett inlägg är klart.

Bloggen ska utgöra en av mina långsiktiga marknadsföringskanaler. Därför är jag också beredd att lägga lite mera tid per enskilt blogginlägg och se till att jag kan stå för innehållet i det även om fem år. Av den anledningen struntar jag också i den nuvarande trenden att skriva kort-korta blogginlägg á tips och punktlistor som enbart skrivs i SEO-syfte. Det betyder inte att jag aldrig kommer att publicera den typen av kortare inlägg här, det innebär bara att det inte är det primära syftet med närvaron här. Den avvägningen för mig också in på nästa tema, nämligen…

Mod och integritet

Foto: Sincerely MediaUnsplash

Vågar du stå för dina åsikter? Vågar du hålla fast vid din strategi, trots att kanske ingen annan just nu gör som du?

Två till synes väldigt banala frågor, men viktiga.

Just avsaknaden av mod och värderingar som man bottnar i på riktigt är en typisk orsak till att en del företag och organisationer aldrig riktigt får det där lyftet de längtar efter. Dina läsare är inte korkade och ser direkt igenom om du är genuin i dina budskap eller inte.

Vet du med dig att du företräder ett företag där ledning och styrelse inte riktigt är bekväma med att synas i vissa frågor kan det vara klokt att ta sig en funderare innan ni blir med blogg. Vet du med dig själv att du som privatperson blir obekväm med att bli ifrågasatt eller kommenterad gör du klokt i att väga in det när du tar ställning till vilka ämnen du skriver om. Bloggformatet är snabbt och ställer krav på transparens. Det går inte att ducka för kommentarer och hänvisa dem till andra forum.

En annan aspekt av mod och integritet handlar om att härda ut. Det dröjer nämligen oftast innan trafiken kommer igång. Det dröjer innan du ser resultaten du suktar efter. Kommentarerna uteblir och du kommer med största sannolikhet att tycka att det känns jobbigt att gå in på bloggen. Kanske finns det även layout- och designelement som du stör dig på men inte kan påverka just nu på grund av till exempel tekniska begränsningar.

I det läget handlar det om både mod och tillit. Du behöver vara modig nog för att stanna kvar online och inte radera din blogg och hela din onlinenärvaro bara för att det känns pinsamt just nu. Och du behöver ha tillit till processen och att du så småningom kommer att hitta ett format som fungerar för just dig.

Några ord om språkglädje

Glöm inte språkglädjen! Vad är det för känsla du vill förmedla i din blogg? Vad går du igång på, vad VILL du skriva om? Vad kan du inte låta bli att skriva om, även om ingen skulle läsa det? Skriv om det! Skriv om det när du känner för det. Ta för vana att börja flödesskriva på ett inlägg så fort inspirationen dyker upp.

Foto:Sincerely MediaUnsplash

Förlita dig dock inte på inspiration. Låt oss ta kål på en myt om skrivande på en gång: bra text handlar nämligen ytterst sällan om att sätta sig ner och invänta inspiration. Tvärtom. De bästa, mest engagerande texterna du läser är högst troligen istället resultatet av inövad rutin och disciplin.

Att hålla liv i din blogg kommer därför även att så småningom göra dig till expert på att styra upp dig själv. Så att du håller löftet du gett till dig själv och dina läsare att hålla bloggen uppdaterad, intressant och relevant.

Om du kikat igenom mina förslag på frågor ovan så har du förhoppningsvis en lite mer stabil grund att utgå ifrån när du jobbar vidare med din blogg.

Mät så klart också dina insatser så att du kan följa dina resultat. Bloggar du via WordPress får du till exempel en snabb och bra trafiköversikt med tillägget Site Kit. Ett avslutande tips för uppstartsfasen är dock att under en period försöka låta bli att stirra så mycket på vad andra gör. Våga avstå mainstream-spåret. Tro mig, jag vet att det är lättare sagt än gjort, men det går.  Försök att istället hitta vad DU kan bidra med. Vad är unikt för dig? Våga experimentera och satsa på det!

/Malin

Omslagsbild: Farrel Nobel @ Unsplash

2 Replies to “Så orkar du hålla liv i din blogg”

Comments are closed.