Bildkavalkad: ett gäng favoritfoton

En tanke som jag umgåtts med ett tag är att även låta mitt fotograferande få ta plats här inne. Det har inte varit helt och hållet självklart. En lite fyrkantig del av mig lever i uppfattningen att det kanske vore bättre att bara hålla mig till text och skrivande här.

Som du kanske kommer ihåg att jag skrev i somras i ett av mina mer förvirrade inlägg tror jag dock att bloggen skulle må bra av lite mer hederlig spontanitet! Ironiskt nog är det ju ofta vi struktur- och perfektionismmänniskor som envisas med vårt jäkla planerande in absurdum, trots att vi gott skulle kunna släppa taget lite mer. Jag är fortfarande en varm förespråkare av att ha en plan för hur man orkar hålla liv i sin blogg, men i år är också ett av åren när jag verkligen lyckats leva upp till min egen plan. Visst har det blivit en del ämnesjusteringar nu som då, men på det stora hela har jag taktat på i ett tempo som gör att jag också känner att det finns utrymme för att sväva ut någon gång ibland.

Som nu till exempel.

Fotografiskt har 2021 varit ett synnerligen intensivt år. Under våren byggde jag min webbshop och även om själva det rent fysiska byggandet ägde rum under bara drygt en månad så åt sig mina fotografier och bilder in under huden på mig. Parallellt med butiksbygget fortsatte jag dessutom att pyssla på med både mitt Flickrkonto och Art by Ambauroras Instagramkonto. Att det blivit lite väl mycket foto och funderingar kring foto märktes dock på semestern.

Trots att jag hade kameran med mig fick jag nästan tvinga mig själv att ta fram den. Både kropp och själ var helt enkelt tömda på kreativitet. Jag insöp så oerhört mycket vackra vyer, detaljer, djur och perspektiv – men min normala instinkt att fastna sisådär minst 30 minuter för att dokumentera ett hörn, en färg eller en byggnad var inte alls med mig.

Just eftersom det varit ett sådant fotointensivt år tänkte jag att det kunde vara kul att blicka tillbaka på lite bilder här. Utan någon som helst inbördes ordning: låt oss kika lite på ett gäng favoriter!

Mitt i värmeböljan gav vi oss ut, Mattias och jag, för att fota konceptbilder till bloggserien vi jobbar med just nu, Framgångsresan. (Det första inlägget finns för övrigt att läsa HÄR för dig som är nyfiken). Efter fotograferingen var det ett smärre helvete att rensa bland urvalet. Den här bilden är dock en av mina personliga favoriter.

Jag tycker att det är väldigt roligt att få jobba och labba med uttryck när jag fotar porträtt. Och att sätta Mattias, som har en väldigt maskulin utstrålning i sig själv, i en ganska rå miljö och därefter regissera honom till ett mera mjukt och sårbart minspel tyckte jag blev fint.

Den här bilden från Hamngatan är ett av mina nyaste tillskott i butiken.  Den är även ett bra exempel på hur vissa bilder kräver sin tid. Själva originalbilden tog jag sommaren 2020 på ren instinkt, men hur jag än pillade och lekte med redigeringen kändes ingen variant helt rätt.

Till sist blev jag bara förbannad och less och struntade i bilden och glömde bort den. Av en slump dök den upp igen i våras och då sa det bara pang! 15 minuter senare hade den fått en ny editering som äntligen satt. Jag har fått en del kommentarer om att den är mörk och dystopisk. Det stämmer säkert, även om jag inte medvetet tänkt så mycket på det under redigeringen. Jag är och förblir svag för svärta och dramatik så av naturliga orsaker blir det många sådana redigeringar.

 

20.00-ljuset på Öland. En mjukt inramad semesterkväll. I efterhand grämer jag mig lite att jag inte orkade fotade mer, men väl på plats tog jag faktiskt bara två, tre bilder. Trots grönskan, kvällsljuset och de softa tonerna.

Den här sommaren har jag varit förföljd av fjärilar. Den allra första semesterdagen stod jag trött, varm och svettig och väntade på att R skulle avsluta ett telefonsamtal. Allt som scrollas kan var färdigscrollat så jag drog slött upp Evert och tänkte att jag ju i alla fall kanske borde fota en klyschig blombild på semestern? Sekunden därpå dök det här vackra påfågelögat upp. Här finns alltså ingen som helst tanke bakom, jag ville bara försöka fånga den med hyfsad teknisk kvalitet.

Efter mitt livs första besök på Millesgården tidigare i år blev jag tvungen att skaffa årskort!  I ärlighetens namn inte så mycket för utställningarna som för den fantastiska var-har-jag-ens-hamnat-miljön. Att kliva in här är som att försvinna iväg till la dolce vita-livet i Italien samtidigt som stenbeläggning, tallar och generös höjd över Stockholms inlopp ankrar själen i det nordiskt karga. Gudomligt är det, punkt slut. Den här bilden på trappan fångar förhoppningsvis en del av prakten men helt klart bör Millesgården upplevas live.

Uppenbarligen gör stället underverk för experimentlustan också. Mot min vilja kom jag nämligen på mig med att stå och fota ner i en av dammarna. Jag har sällan tålamod eller inspiration att hålla på med blommor, men lägg till lite vatten och speglingar så är jag tydligen hooked. Färgbilden i original tyckte jag var rätt tråkig, men i den här sepiavarianten blir motivet plötsligt betydligt mer suggestivt.

 

Marina bad mig hjälpa henne med nya bilder till Linkedin. Med hemmakontoret, munskydd och en trästol som enda rekvisita lyckades vi lösa uppdraget. De här tre bilderna tyckte jag själv blev rätt så fina.

Jag är ju i grund och botten absolut ingen porträttfotograf, därav oroar jag mig alltid för att bildmaterialet ska bli platt och tråkigt. Här tyckte jag att vi löste uppgifterna fint bara genom små, små ändringar i pose och kameravinkel. Ljus? Enbart naturligt dagsljus.

Titta, är det inte en väldigt glad Stockholmsbild? Är det inte Strandvägen och skärgårdens trotjänare som ligger och vilar innan dagens kommers? Jajjamen. Var tvungen att ta med den här som en motvikt till allt mörkt, hehe.

Avslutar på det färggranna temat med en klassisk mobilbild. En dold liten pärla här i Strängnäs är vägkrogen Emma Grön. Här äter man med fördel god husman och unnar sig ett eller två livsfarligt fettdrypande bakverk och en kopp kaffe. I slutet av maj tog vi oss en spontanare här och i vanlig ordning behöver världen knappast fler lunchbilder av det här slaget, men är det vackert ljusinsläpp så är det.

Det var allt för idag, hoppas att du gillade genomgången. Hojta gärna till om du vill se mer foto och illustrationer här på bloggen framöver så tar jag med det i bloggplaneringen!

/Malin

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *