Fem (obekväma) orsaker till att du aldrig blir klar med din text

Bild med ett skrivcitat på

Gott folk,
Det har nu gått ett tag sedan jag gjorde en välbehövlig förändring och blev egenföretagare. Att gå från anställd till att driva eget är så klart inte synonymt med att alla dina forna problem och utmaningar försvinner. Tvärtom. Skrivkrampen till exempel – precis lika kännbar nu som då.

Efter att ha idkat fältstudier och plågsam introspektion gällande mina egna svagheter ett tag vill jag idag passa på att bjuda på några krassa och obekväma orsaker till att du aldrig kommer i mål med den där texten som kanske plågar dig just i detta nu. ”40 tips om en bättre text”-artiklarna har du säkert redan läst X antal Medium-flashar om idag, men hur vore det med lite sund självinsikt, lagom till eftermiddagskaffet?

Kanske behöver du också läsa, begrunda, göra om och göra rätt?

Ta en klunk av kaffet först så kikar vi lite grann!

Så. Du sitter fast i skrivprocessen?

Här är några tänkbara orsaker:

  • Du har prestationsångest och skjuter därför upp att ens få en början på din text. Släpp kontrollbehovet, prestigen och lapa i dig lite sund självinsikt. Japp, även du får leva med en tafflig jävla inledning på din text den här gången. Det ska vara riktigt vidrigt plågsamt att vara mänsklig och utvecklas ibland.

 ”Write without fear, edit without mercy”.

  • Mobilen. Mobilen. Mobilen. Efter att ha idkat både fältstudier och toogl:at min tid under drygt ett år som egen vågar jag påstå att mobilen är lika vidrig för din produktivitet som den varit för min. Är du gravt beroende: in med den i ett rum där du inte kan se den! Är du redan någorlunda avvänjd och detoxad från eländet rekommenderar jag light-versionen flight-mode + nedladdad Spotifylista som du kan lyssna på i offline-mode istället. Beprövad spellista som du kan testa hittar du här!
  • Du skriver på fel ställe och tidpunkt. Både din självinsikt och självdisciplin är helt ute och cyklar just nu. Du visualiserar ohämmat hamrande på tangenterna och att leverera 6 000 stringenta, spänstiga innan lunch. Lagom till eftermiddagskaffet hänger du tvätt, formaterar om från Calibri 11 pt till Arial 10 pt för 15:e gången och överväger att byta om till mjukisbyxor och ta den där yogapausen innan du sätter igång ”kvällspasset” för ditt skrivande.

Kliv upp. Gå ut. Byt miljö. Testa något helt annat. Skyffla om dagarna i kalender om du kan. Är du egenföretagare? Bra. Du kanske inte behöver skriva just exakt på måndag? Kanske funkar lördag precis lika bra för dig så länge som du levererar i tid. Testa dig fram och ha tålamod med dig själv och dina egenheter. (Lättare sagt än gjort, don’t I know it…!).

  • Du plågas av kolleger, projektledare eller kund med kontrollbehov och får inte det förtroende och den tid du behöver för att skriva självständigt och i fred. Det är inte alltid helt enkelt att särskilja vad som är vad när du sitter fast, men jobbar du tillsammans med kund eller kollega som inte själv skriver och därmed inte förstår hur en skrivprocess kan läggas upp på bästa sätt är det inte så konstigt att det inte funkar som du vill. Här måste du själv ta första steget och berätta om vad du behöver som skribent och utförare av uppdraget för att faktiskt kunna leverera vad som efterfrågats och utlovats.

Jobbar du till exempel mot marknadschef (som i sin tur är jagad både ovan- och underifrån i sin organisation) gör du klokt i att tidigt i projektet be om att få arbetsro under minst X antal dagar innan ni hörs för en avstämning. Alternativt föreslår du att ni hörs på mejl istället så att du kan kan läsa och svara på tider som synkar med ditt skrivande.

Få ting hackar sönder din skrivprocess mer än att du konstant blir avbruten av någon annans kontrollbehov och önskemål om konstanta uppdateringar från arbetsprocessen (som tydligen aldrig fick en chans att bli en arbetsprocess).

 

  • Du har blivit en fat cat. Det finns inga fel och brister att hitta externt. Du saknar varken verktyg, kunskap, tid eller ytterligare fakta om affärsområdet du ska beskriva. Tvärtom. Du är trygg i din kompetens och fakturering men har helt tappat både sting och motivationen till att anstränga dig som du brukar. Det här är en av de värre orsakerna till din skrivkramp, men det händer oss alla nu som då.

När det här inträffar måste du skärskåda dig själv för att hitta orsakerna till det inträffade. Jobbar du med rätt saker? Kanske är du rentav uttråkad och understimulerad?

Kanske har du – just idag, eller tillfälligt – dryg och dålig attityd gentemot dina kunder som du behöver se över? Whatever the reason – ta dig tiden att reflektera över varför det blivit så här.

Tips: att googla runt och kolla på hur dina konkurrenter jobbar kommer troligtvis att ta ner dig på jorden igen. I bästa fall får du även lite skrivinspiration på köpet.

Sist men inte minst – är det kört, som i helt kört?

Rota genast fram fem tidigare jobb du gjort och är jävligt stolt över. Gör det nu på en gång. Läs igenom och låt insikten om att det var just DU som skrev och gjorde jobbet skölja över dig. Slarva inte med det här steget, utan sitt kvar tills du kan känna äkta stolthet över dina prestationer.

NU öppnar du upp ditt dokument och får ner några rader medan du fortfarande befinner dig i det ljuvliga, men ack så förgängliga, dopaminkicksflödet.

Vem vet, kanske kan du så småningom rentav kladda ner ett helt stycke till?

Lycka till!

/Malin

1 Reply to “Fem (obekväma) orsaker till att du aldrig blir klar med din text”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *