Tappar du kunder på grund av ditt språkslarv?

Bild på kalkylator

En bild må säga mer än 1000 ord, men klantar du till det med orden kan inga frostade filter eller dramatiska fotokontraster rädda din marknadsföring. Digitaliseringen har på många sätt och vis fört med sig fantastiska möjligheter för oss: det går snabbt och enkelt att starta företag, och det där med PR- och marknadsföring är väl bara något för storföretagen med jättebudgetar. Eller?

Nja. Inte riktigt. Även om anlitandet av externa konsulter knappast står högst upp på din önskelista som småföretagare så bör du ta dig en seriös funderare på om du själv klarar av din kommunikation- och marknadsföring eller om du bör ta hjälp med den. Facebook i all ära, att vi alla numera kan publicera information gör inte per automatik alla till universitetsutbildade kommunikatörer.

Under tiden som du funderar på hur du ska lösa dina marknadsföringsinsatser gör du klokt i att åtminstone lära dig att undvika de mest irriterande språkfelen. Grammatiska språkfel är inte bara onödiga och irriterande, i värsta fall går du även miste om kunder som uppfattar dig som oseriös när de läser dina texter.

Språkfelen du ska undvika
Här hittar du en snabb lista på de vanligast förekommande grammatiska detaljerna som det slarvas med. Pränta in, kom ihåg och undvik att sälla dig till dem som slarvar!

De/dem – när du är osäker, utgå från grundregeln ”De gör något mot dem”. Och du, ska du skriva om ett par skor heter det alltså ”De här skorna”, inte ”dem här skorna” eller ”dem sa”.

Var/Vart – tror du att det heter ”Vart bor du?”, ”Var är du på väg?”. Helt fel! Korrekt är: ”Var bor du?” och ”Vart ska du?”. Regel: Här/Där motsvarar ”var”, medan Hit/Dit mosvarar ”vart”.

Undvik talspråk! Skriv inte t.ex. ”Har du testat vårat nya te som vart utsett till årets bästa?”. Skriv ut fullständiga meningar och skriv istället ”Har du testat vårt nya te? Utsett till årets bästa!”

Syftningsfel: ”Idag rabatt på gräsklippare som avdrages i kassan”. Vad är det som dras av i kassan? Skriv istället: ”Idag har vi rabatt på gräsklippare! Rabatten dras av i kassan”.

Känns det fortfarande krångligt? Tveka inte att höra av dig till mig om du vill ha hjälp 🙂

PS. Ett litet insidertips till dig som ofta känner dig osäker: Missa inte Språkrådets frågelåda där du kan ställa dina frågor men också botanisera bland massor av frågor som andra undrar över.

/Malin

1 Reply to “Tappar du kunder på grund av ditt språkslarv?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.