Vi måste prata om sälj

Visst är det fruktansvärt, du vet, de där gångerna när en insikt verkligen slår ner i dig? Och nu menar jag alltså verkligen slår ner, rejält som en jäkla atombomb. Inget litet diskret rökmoln här inte. Precis en sådan käftsmäll fick jag i slutet av förra månaden.

Jag har alltid älskat sälj. Och med flera anställningar inom handeln och service bakom mig har det här med människokontakter och att bygga relationer alltid varit något väldigt naturligt. Långt innan jag ens gick över till kommunikationsbranschen. Det händer även att mina vänner som jobbar med sälj spontant utbrister att de tycker att jag är en jäkel på sälj, därmed kanske det inte är så konstigt att jag seglat runt i en falsk bild av verkligheten.

För käftsmällen handlade nämligen om sälj.
Om insikten: Herregud. Jag. Kan. Inte. Sälja.
Jag kan inte sälja.

Eller? Ja, jo – när det gäller alla andra. Kunder. Vänner. Främlingar på gatan.
Men inte när det gäller mig själv.  Inte när det gäller mina egna tjänster, där jag i ärlighetens namn faktiskt är en riktig katastrof.

Jag kan inte sälja – för att jag förknippar det med svaghet. Sälja, som i att verkligen be någon om affären. Be någon annan om något istället för att klara sig själv = svaghet.  Svaghet = måste undvikas till varje pris.

Alltså harvar jag hellre på med mina långsiktiga initiativ, som garanterat inte kommer att generera kortsiktigt kassaflöde – helt enkelt eftersom de inte är designade för det. Långsiktigt insatser tenderar ju att vara planerade för just långsamma effekter. Inte kortsiktigt kassaflöde.

Jag har en ekonomiskt riktigt urusel vår bakom mig – kanske den sämsta någonsin – och jag inser att det inte bara beror på mitt val att prioritera att bygga min webbshop, vilket slukat tid. Utan till stor del beror det även på mina egna blockeringar ovan. För samtidigt som jag haft många inkommande leads och diskussioner (men i slutändan också tackat nej för att det inte varit en match) så har jag inte alls i samma tempo ”put myself out there”. Inte på riktigt-riktigt.

För grejen är nämligen den att först när vi tjatat och tjatat om oss själva så mycket att vi själva börjar bli kräkfärdiga kan vi räkna med att omvärlden kanske uppfattat fem promille av budskapet. Och det då förutsatt att vi faktiskt varit tydliga med budskapet.

I mitt fall? Har jag varit tydlig? Nej. Förvisso har jag pumpat ut och producerat en hel del inlägg exempel här på bloggen som jag ser ger resultatet i form av ökad trafik och förfrågningar.

Dock har jag själv, trots att jag trodde, visste, att jag ju var klokare än så ÄNDÅ fallit i fällan att blanda ihop marknadsföring med en fungerande säljprocess. Det är bara det lilla kruxet att de förvisso må vara integrerade, men de är ändå två helt olika saker. 

Och krasst sett: om du inte tydligt kommunicerar ”Hej, jag är tillgänglig för nya uppdrag och letar nya kunder!”, så kommer ju tyvärr ingen att läsa dina tankar och förstå att du gör det. Och jag inser att det väl kanske är där någonstans jag själv befunnit mig under hela året, djupt nere i mig egen långsiktig-content-marketing-strategi som ska generera långsiktiga resultat.

Det är inte det att jag inte tror på min strategi, för det gör jag verkligen. Men jag tvingas också inse att jag sprungit för långsamt, varit för bekväm i det kortsiktiga. Kanske har även jag fallit i tankefällan om det fria företagandet? Att jag kan göra vad jag vill med min tid? Har jag rentav gjort det där misstaget jag svor på att aldrig göra och behandla min business mer som en hobby?

Det är en riktigt plågsam, smärtsam och obekväm insikt måste jag erkänna. Just därför vill jag dock också skriva om den här! För jag tror nämligen inte att jag är den enda som går i den här fällan. Inte den enda vars invanda sanningar ställer till det.

Så frågan härnäst blir givetvis: Vad gör jag med den här insikten nu? Hur sjutton ska jag ställa om mitt mindset så att jag successivt programmerar om mina vardagsvanor till att inkludera både mera direktsälj och löpande relationsbyggande?

Mina värsta akilleshälar är helt klart min stolthet, min hittills bristande självinsikt om hur oflexibel och fyrkantig jag tydligen är samt det här med kontinuitet. Jag jobbar alltjämt ojämnt i extrema punktinsatser som sedan dör ut.

Akutinsatser när pipen är tom?

Insikten om mitt bedrövliga sälj landade någon gång i slutet av maj. Till dig som kanske också känner igen dig vill jag dock passa på att förmedla lite hopp! Det går tack och lov att vända även en bedrövlig säljpipe relativt omgående, men det kräver en hel del av dig.

Vad fan gör man då? Tyvärr har jag ingen universell lösning att erbjuda, men det här är i alla fall vad jag gjorde:

✔ Meddelade mina bästa kontakter i 1-to-1 möten om läget. Lät hälsa att de gärna får skicka vidare ev uppdrag de själva inte kan ta till mig ifall att det kanske finns en match.

✔ Gjorde en enkel, men tydlig uppdatering för sociala medier där jag informerade om att jag jobbar i sommar, finns tillgänglig för uppdrag samt tydliggjorde vad jag kan hjälpa till med. Jag delade den här uppdateringen på Ambauroras  Facebook och LinkedIn, men även i relevanta grupper för bättre träffsäkerhet.

✔  Informerade i mitt nätverk Friday Lab att jag finns tillgänglig och tar uppdrag.

✔ Gav mig ut igen och gjorde mig synlig för nya människor: jag bokade in mingel, webinarium inom ämnen som intresserar mig, samt bokade in 15 minuters speeddejting på Meetball för att ruska om mig själv och kliva ur bekvämlighetszonen.

✔ Inventerade kontaktnätet och passade på att mejla bland annat en marknadschef jag jobbat med tidigare. Bara ett kort mejl, men flaggade för att jag finns tillgänglig i sommar om de behöver avlastning med oväntade arbetstoppar eller har interna surdegar de vill bli av med.

✔ Ströp tiden jag tidigare lagt på fel saker på dagarna. Var på hugget direkt en kund eller ett prospekt dök upp. Var också snabb med att återkoppla i de fall att förfrågan inte var en match för att hela tiden ha en realistisk bild av säljläget.

✔ Gick tillbaka till min årsplan kring sälj-och marknadsföring och stämde av hur jag låg till med mina planerade aktiviteter.  Jag gjorde en inventering av vilka av mina planerade utskick och blogginlägg som jag (med relativt liten insats) kanske kan skriva om snäppet så att jag blir tydligare i min CTA.

Hur har det gått då? Resultaten hittills har varit över all förväntan!

Juli är just nu bokat för flera artiklar och blogginlägg, samt ev fler på kommande.  Bara idag har det faktiskt rasslat in två förfrågningar som jag ska försöka hantera nu under midsommar. Som en konsekvens av min lilla akutkampanj har jag även kommit i kontakt med flera nya, helt fantastiska personer som jag ser fram emot att odla kontakten med framöver. Jag har också återknutit kontakt med ett par gamla kolleger, väldigt kul!

Fortsättning följer men jag ville ändå redogöra för att det alltså går att göra mycket på relativt kort tid. Så sitter du just nu med panik och stress så är ett hett tips att verkligen försöka ladda om och sedan ösa järnet riktigt intensivt ett tag.

Hur gör du med sälj? Har du en strukturerad process? Vore oerhört intressant att höra hur du som också är företagare styr upp dig själv för att undvika de värsta dipparna. Dela gärna med dig i kommentarerna!

PS. Behöver du som jag en riktigt spark i röven för att få sprutt på säljet? Här nedan hittar du ett gäng blogginlägg som förhoppningsvis inspirerar dig till att komma igång.

/Malin

3 Replies to “Vi måste prata om sälj”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.