Knepigt kommunikationsköp på muterande marknad

Ett återkommande (och roligt!) uppdrag jag har är att skriva artiklar och reportage för Konsultrapporten. I det senaste numret råkade ämnet dessutom  handla om min egen bransch, så jag tänkte att det kanske kunde vara intressant att även dela artikeln här på bloggen.  Artikeln i layoutad version, plus massor med läsning om konsult- och frilanslivet hittar du hos Brainville. Rekommenderar varmt att spana in rapporten ifall du också driver eget!

Här nedan bjuder jag på läsning i oformaterad version.

Growth hacker, språkkonsult eller content creator, vem gör egentligen vad? Och hur säkerställer du att du faktiskt får den hjälp du egentligen var ute efter? Branschglidningarna inom marknad- och kommunikationsbranschen kan ge även den mest luttrade beställare gråa hår – Brainville hjälper dig att få pejl på de vanligaste konsultrollerna.

”Är det rätt så är det lätt”, brukar det heta. Och att ta in ett kommunikationsproffs borde väl vara en baggis för alla dina problem, eller? Äntligen ska ni också synas i sociala medier, fixa bättre texter till er webb – och vem vet, kanske blir 2021 till och med året när ni slänger ut de där gamla svartvita nödlösningsfotona på ledningsgruppen och får riktiga pressbilder på plats.

Verkligheten är ofta något mer komplex. Både för dig som beställare och för den frilanskonsult du funderar på att ta in.

Ett väl definierat konsultuppdrag med tydliga mål och ansvarsområden är nämligen inte alltid så lätt att få till. Du som behöver köpa in konsulthjälp kanske inte riktigt vet vem som vore bäst lämpad att hjälpa dig och företaget. Sannolikheten är dessutom stor att du inte är så intresserad av att grotta ner dig i olika konsultroller på detaljnivå, du vill ju bara få hjälp med marknadsföringen.

Att det upplevs som än svårare att hitta rätt resurs när det kommer till just marknad- och kommunikation beror till stor del på den kraftiga branschglidning som pågår inom branschen. Digitaliseringen har knuffat teknikerna mot marknadsföring och kommunikatörerna mot mer teknik, analys och programmering. Gamla roller försvinner upp i nya, helt nya föds i gränslandet mellan olika discipliner och yrken – marknaden muterar.

Karin Netzell, affärsutvecklingschef på konsultbolaget Hammer & Hanborg, som både arbetar med rekrytering och konsultlösningar inom marknad- och kommunikation, vet vilka konsultroller kunderna letar mest efter just nu.

Karin Netzell. Foto: Hammer & Hanborg.

– Inom marknad ser vi en stor efterfrågan på alla roller som går mot konvertering, leads generering, digital försäljning och analys, säger hon.

Även för kommunikatörer med krishanteringskompetens och kunskaper om förändringsledning har det funnits gott om jobbmöjligheter under 2020. En effekt av att många företag under coronakrisen än mer fått upp ögonen för vilken viktig roll kommunikationsarbetet fyller, konstaterar Netzell.

Vi har kikat närmre på flera vanliga frilansroller i det snabbföränderliga marknads- och kommunikationsklimatet. Funderar du på att ta in hjälp i år? Varsågod, härnäst går vi igenom några av de vanligaste konsultrollerna och gör vårt bästa för att bringa klarhet i vad de egentligen gör, ungefär vad de kostar att anlita – och vilken du ska ta hjälp av.

Sex vanliga konsultroller och hur du bäst får hjälp av dem 

Growth hacker
Growth vadå, sa du? Tvärtemot vad titeln låter antyda har rollen ingenting med anonyma hackers i hoodie att göra. Growth hacking, eller growth marketing som det även kallas ibland, handlar om att boosta företagets tillväxt. I praktiken handlar growth hacking om att ha en förståelse för sina digitala målgrupper och att veta vilka verktyg och supportsystem som på det smartaste sättet tar företaget mot sina mål.

Själva ordet ”hacking” emanerar från de lyckade exempel där företag anser sig ha hittat det optimala ”hacket” som lett fram till ett mål. Att växa snabbt med minsta möjliga ekonomiska insatser är åtråvärt framför allt bland bolag som befinner sig i startup-fas.

De datadrivna insikter och analyser som growth hackern kan bistå med fyller en given roll i de småbolag som vill ta upp kampen mot de stora, globala bjässarna.

Anlita för: Anlita growth hackern när du vill driva tillväxt som kombinerar marknadsföring, teknologi och dataanalys.

 

Content creator
Trött på att försöka formulera inspirerande och engagerande innehåll om företaget? Kanske är du och dina kolleger duktiga på strategi men sämre på själva utförandet? Content creatorn är frilansversionen av en anställd content manager – din bästa vän när du behöver konkret hjälp med att skapa, publicera och uppdatera ditt material i digitala kanaler. Många content creators har bakgrund på byråer eller anställning som social media manager. De trivs ofta väl med att röra sig inom ett brett spektrum av material och kanaler, men det är också vanligt förekommande att man istället nischar in sig på exempelvis en kombination av sina bästa kompetenser.

På jakt efter någon som specifikt kan hjälpa dig med video? Då kan det löna sig att hålla ögonen öppna efter frilansande content producer, en titel som börjar öka mer och mer. Vanliga undertitlar för innehållskreatörer som föredrar att primärt jobba med text är content writer, content editor eller innehållsredaktör.

Anlita för: Produktion och operativ hantering av ditt innehåll.

Tangentbord med delete-tangent i fokus
Foto: Malin Strandvall

Frilansskribent
Näst ut på arenan: frilansskribenterna.

Kanske tycker du att det är lite förvirrande, är inte en content creator eller en content writer också en frilansskribent?

Gränserna här är onekligen hårfina och det som krånglar till det än mer är att titeln ”skribent” inte är skyddad på något vis. Därmed är det alltså upp till var och en som känner sig manad att marknadsföra sina tjänster som frilansskribent.

Rollen som frilansskribent är både nischad och varierad. En del skribenter specialiserar sig på vissa intresseområden och skriver exempelvis nyhetsartiklar inom de nischerna. Andra föredrar att plocka russinen ur kakan och bredda sin kompetens och skriver kanske både artiklar till årsredovisningar, företagswebben såväl som native-artiklar för mediehusen. Gemensamt för de flesta frilansskribenter är deras drivkraft att få förmedla berättelser och budskap genom text. Beroende på bakgrund och kompetensbredd så agerar i praktiken många frilansskribenter även copywriters, då det är vanligt att kunder som fastnat för skribentens penna också väljer att anlita skribenten för att skriva ”copy”.

Anlita för: Artiklar, blogginlägg, brukstexter.

 

Copywriter
Demokratiseringen i kommunikationsbranschen har inte varit nådig mot utbildade copywriters, eller reklamskribenter, som den svenska ursprungstiteln lyder.

Vad skiljer egentligen en ”riktig” copywriter från en verbalt skicklig kommunikatörskollega i en tid där mer eller mindre alla anser sig skriva ”copy”?

Ord som säljer – så skulle vi kunna summera copywriterns dagliga produktion. Kampanjen du ser i tunnelbanan, reklamfilmen som spelar före ditt tv-program, annonsuppslaget i tidningen du läser – ju kortare, slagkraftigare text eller budskap, desto större sannolikhet att det är en rutinerad och duktig copywriter som gjort sitt jobb.

Givet den snabbt eskalerande teknikutvecklingen har det kommit att utvecklas flera nya underroller till copywritern, exempelvis är det vanligt idag att man specialiserar sig på att enbart skriva UX- eller mikrocopy. Att hålla isär vem som gör vad blir inte lättare av att många beställare (även kommunikatörer) som inte skriver så mycket själva är övertygade om att om något ska skrivas så är det en copywriter man ska ha. Så är alltså inte nödvändigtvis fallet, men är du på jakt efter någon som kan formulera orden som får dina varor eller produkter att sälja, ja då är det en copywriter du ska leta efter.

Anlita för: Reklamkampanjen, säljande text om ditt företag eller för att liva upp dina produktbeskrivningar i webbshoppen.

Kärleken till det skrivna ordet, berättelserna (och kanske även trycksvärta i vackert paketerat format?) kännetecknar de flesta roller inom marknadsföring och kommunikation. Foto: Malin Strandvall

Språkkonsult
En, på svenska breddgrader, relativt ny profession är språkkonsulter. Språkkonsulterna skiljer sig från sina ovan nämnda branschkollegor genom att de är experter på just språkets beståndsdelar – från grammatik till semantik. Behöver du exempelvis hjälp med att implementera ett gemensamt språk i ditt företag, eller kanske med kvalificerad språkgranskning? Ja, då är chansen stor att en språkkonsult kan hjälpa dig rätt. Språkkonsulter kontrakteras ofta för språkgranskning, utbildningar i att skriva eller för att få hjälp med att redigera olika slags texter. De är även duktiga på att ta fram rekommendationer och skrivriktlinjer. Språkkonsulterna är å andra sidan också ofta inne och nosar på frilansskribenternas område, många av dem trivs nämligen ypperligt i gränslandet media/litteratur och har uppdrag exempelvis som redaktör, lektör eller korrekturläsare.

Anlita för: Språkgranskning, utbildningar och föreläsningar.

 

Digital strateg
Digital strateg – en titel som du garanterat stött på ofta de senaste åren. Men vad innebär egentligen arbetet, vad gör man som digital strateg? Ifall att du känt dig förvirrad över rollen är det inte särskilt konstigt då benämningen är väldigt bred. Grovt yxat kan rollen sammanfattas som den som bär det övergripande ansvaret för företagets digitala kanaler. Och kanske är det just här som det tenderar att bli rörigt: är det inte kommunikations- eller marknadschefen, kommunikatörerna och de digitala marknadsförarna som har det ansvaret? Här finns tyvärr inget entydigt svar, eftersom rollfördelningar och ansvarsområden numera varierar så oerhört från organisation till organisation. Det som skiljer den digitala strategen från kommunikatörerna och marknadsförarna är den digitala strategens ansvar att kombinera samtliga relevanta marknadskanaler och plattformar; ­från sökmotoroptimering, till köpt media och innehåll – till en enhetlig plan som sedan kan användas för att lansera en produkt eller tjänst.

Anlita för: Framtagning och implementering av strategi för digitala kanaler, rådgivning till ledningen, analysera webbtrafik och data.

Kommunikatörerna och konsultarvodet – vad kostar din konsult?

Teknikutveckling går ofta hand i hand med ökad transparens. I dag är det enkelt att ta reda på snittlönen för vanliga roller som anställd, men det är fortfarande inte lika lätt att skapa sig en uppfattning om i vilket intervall ett rimligt konsultarvode bör ligga. Frilansjournalister har länge kunnat luta sig mot Svenska Journalistförbundets (SJF) frilansrekommendation. För 2021 motsvarar rekommendationen ett minimiarvode om 1071 kronor per timme. För frilanskommunikatören eller marknadsföraren är det dock inte nödvändigtvis applicerbart med en direktöversättning av SJF-rekommendationen, då både lönenivåer och arbetsuppgifterna i en del avseenden kan skilja sig åt väsentligt.

Bild på kalkylator
Foto: Malin Strandvall

Är det dags för en frilansrekommendation, specifikt för rollerna inom kommunikationsbranschen? På branschorganisationen Sveriges Kommunikatörer följer man utvecklingen och ser att frågan om en frilansrekommendation för kommunikatörer börjar bli mer aktuell.

– Det skiljer sig åt mycket mellan olika branscher och just i år har kommunikatörer som blivit permitterade under pandemin börjat frilansa. Tidigare har företag och offentliga verksamheter upphandlat reklam- och kommunikationsbyråer för att förstärka sitt kommunikationsarbete inhouse, men nu ser vi en tendens att söka frilansare inom till exempel inom innehållsproduktion, men också för att leda förändringsprojekt, säger Hanna Brogren, generaldirektör på Sveriges Kommunikatörer.

På Hammer och Hanborg noterar man att priserna har gått upp under 2020. Prisutvecklingen drivs dels av att fler har förstått att det är avgörande att ta in kvalificerad kompetens, menar Karin Netzell. Digitaliseringens rejäla framsteg utgör också en katalysator; numera ställs ökade krav på digital kompetens som förmår att hantera de totalt förändrade kundbeteendena – både inom B2B och B2C.

Hur ser snittpriserna ut – vad bör en beställare räkna med att betala ungefär för timpris för att exempelvis hyra in en kommunikatör, copywriter eller social media manager på frilansbasis?
– Det är väldigt svår att uttala sig så generellt, men mellan tummen och pekfingret från 800 kronor per timme och uppåt. För en ledarprofil från 1 500 kronor per timme, summerar Karin Netzell.

1 Reply to “Knepigt kommunikationsköp på muterande marknad”

Comments are closed.