Vad kostar copyn till din webb?

Säljande texter till din hemsida, kanske har du också funderat över vad det egentligen kostar att anlita en copywriter? ”Vad kostar det att skriva texter till min hemsida?” är en ständigt återkommande fråga jag får. I det här inlägget får du svar i konkreta siffror – dessutom får du lära dig varför det paradoxalt nog faktiskt blir billigare för dig med en större investering. 

Jag måste erkänna att jag ibland skäms så oerhört över min bransch. Parallellt med skammen förvånas jag över att vi inte varit bättre på att faktiskt ge oss själva den service vi ger våra kunder – och därmed också förmedla på ett begripligt sätt vad det är vi gör.  Och, åtminstone på ett ungefär, vad det kostar.

Foto: Darya KraplakUnsplash

Som en konsekvens av vår bristande kommunikationsförmåga finns också oerhört spretiga uppfattningar därute om vad texter kan tänkas kosta. En väldigt vanlig fråga jag får är ”Vad skulle det kosta om du skrev copy till min hemsida?”. Efter att ha fått frågan väldigt många gånger den här våren, besvarat den och även lagt mycket tid på att försöka utbilda, informera och förklara för potentiella kunder mer i detalj vilka arbetsmoment som krävs och tar tid så insåg jag att det inte vore så dumt att blogga om det.

Jag tänker mig att nästa gång frågan dyker upp så får det här inlägget agera ett slags ”facit”, som förhoppningsvis spar tid både för mig som säljer copywriting och inte minst för dig som behöver hjälp med det.

Många  av mina branschkolleger väljer att göra svaret till en smärre filosofisk diskussion. Andra gömmer sig bakom det klassiska ”ja, det är ju lite grann som att fråga hur långt ett snöre är – det beror på”. Och ja. Givetvis beror det ju på.

Så vad kostar copyn då? Ska det verkligen vara så svårt att få ett konkret svar i siffror?
Vadan detta hemlighetsmakeri?

Mitt enkla, krassa svar: från 20 000 kronor och uppåt för en hel webbplats, där vi inkluderat de vanligaste sidorna som du rimligtvis vill ha: slagkraftig startsida, dina tjänster, kontakt, om företaget och kanske en sida om just din/er arbetsfilosofi.

Har du inte minst 20 000 kronor att lägga på dina hemsidetexter är det antagligen klokare att du gör dina egna texter. Nu är jag medveten om att det kan låta hårt men problemet när du saknar tillräcklig budget är att du riskerar att få en leverans som – tyvärr – varken blir hackad eller malen.

Vi ska alldeles strax också gå igenom varför det blir så. Därefter kommer du förhoppningsvis också att ha en bättre förståelse för varför en del copywriters kanske valt att tacka nej till att samarbeta med dig, även om du ”bara” bett dem att göra några snuttexter.

Vad kostar copywritern?

Låt oss börja med att titta på vad copywritern, kommunikatören eller marknadsföraren du funderar på att jobba med debiterar i timmen. Timpris är förvisso sällan den bästa modellen för varken dig som kund eller copywritern, men old habits die hard och således är det fortsatt en vanlig betalningsmodell.

Räkna med timpris från 800 kronor uppåt. 800 är att betrakta som billigt, mellan 1000-1500 fullt rimligt och från 2000 kronor uppåt ifall du råkar springa på någon som har det så pass väl förspänt att hen utan problem kan ta det priset. Står du i beråd att anlita byrå kan du räkna med snäppet saftigare priser. I nuläget saknas det en frilansrekommendation för kommunikatörer, när jag var i kontakt med Hanna Brogren på Sveriges kommunikatörer lät hon dock hälsa att de tittar på frågan.

Sjf:s frilansrekommendation för 2021 är 1071 kronor per timme.

Nu vet du på ett ungefär på vilken nivå en marknadsmässig prissättning ligger. Om du nu även råkar fungera som folk som inte själva skriver text brukar göra så är antagligen din nästa tanke ”Jaha, ok. 900 kronor i timmen kan vi väl gå med på, men att skriva lite text om oss i firman kan väl inte ta mer en en halvtimme-timme? Det ska ju inte vara så mycket text. Hur sjutton har hen tänkt och räknat när det blir så där dyrt?”.

Vad exakt gör copywritern med tiden?

Foto: Malin Strandvall

Vi som dagligen jobbar med text är vana vid frågan. Bara inom loppet av den senaste veckan har jag haft flera dialoger kring det här temat.

Även om jag å ena sidan kan känna viss trötthet över att vi som yrkesmänniskor hela tiden förväntas försvara och motivera varenda minut av vår arbetstid på ett sätt som varken tandläkaren, frisören eller rörmokaren behöver göra, så har jag å andra sidan också helt rent mjöl i påsen.

Det finns inga hittepåkostnader, onödigt tillkrånglade processer eller dyra bjudluncher insmusslade i min offert. Och – vill jag nog gå i god för – inte hos mina branschkollegor heller.

Vad är det som tar tid då? Tja, åtminstone  min egen arbetsprocess ser oftast ut ungefär så här:

 • Uppstartsintervju: personligen föredrar jag att inte bli för färgad av eventuella bilder om hur slutresultatet borde se ut som ofta finns hos kunden. Givetvis vill jag veta tänkt syfte och mål med texten, men därefter brukar det bli bäst om jag kan få göra en djupintervju direkt med den personen som ska stå som avsändare till information och budskap. Alternativt den som är sakkunnig i en viss fråga ifall att det är ett nischat område som det ska skrivas om.

Efter intervjun gillar jag att göra en grov transkribering av materialet. Jag tycker det är ett oerhört bra sätt att både sortera ofta stora mängder material samt bearbeta och fånga upp vad som faktiskt blev sagt i samtalet. Ledtråd: ofta är det inte alls samma sak som den intervjuade tror att det är och för oss språknördar är det ju givetvis här som det stora äventyret (och ibland också lite detektivarbete) börjar!

  • Research och analys: Till skillnad från när internkommunikatören eller marknadsföraren skriver dina texter för dig så är jag som extern skribent inte färgad av ert interna språk eller övertygad om att er varumärkesplattform är klockren. När uppdraget består i att skriva säljande om din verksamhet måste jag först förstå hur verksamheten verkligen fungerar. Utöver intervjumaterialet som jag har gör jag därför kompletterande research och läser på från oberoende källor.
 • Formulera och stresstesta problem och lösningar: Nu har jag förhoppningsvis fått en gedigen faktagrund. Nu skissar jag med största sannolikhet på några hypotetiska situationer som din målgrupp befinner sig i när den kommer i kontakt med dig/ditt företag. Var befinner sig den här personen? Hur mår han eller hon just då? Vad är hens behov och vilka argument är personens rimligtvis öppen för i den typen av läge?

Det här mina vänner – äter tid. Jag är ledsen, men jag är inte ledsen över att säga att så måste det få vara. Det är nämligen just den här delen av arbetsprocessen som bidrar till att skapa de där formuleringarna som du inte själv får till.

Själva slutresultatet, texten som du får i handen från mig, utgör ju nämligen bara en bråkdel av arbetet. Det tyngsta, mest utmanande jobbet ligger just i att inte slarva med den här analysen.

Analysen blir också bättre när jag som din copywriter får möjlighet att sova lite på tankarna, låta dem marineras och sedan pröva om mina tidigare hypoteser om din slutkund verkligen stämmer. Är det till exempel verkligen sant att ingen av dina kunder som du klipper orkar eller vill läsa om dina behandlingar som du sagt till mig? Jag köper det inte rakt av utan tror tvärtemot att kunderna visst vill läsa om tjänsterna och behandlingarna, förutsatt att du skriver om dem till kunderna på ett sätt som väcker intresse. Jag vill påminna dig om behovet av att även ta hand om dina befintliga kunder och bekräfta för dem att de gjort ett bra val.

När jag så småningom mynnat ut i tillräckligt slutsatser kring köpsituationen kan jag äntligen gå över till själva hantverket, själva skrivandet.

Därför blir det ”dyra” billigare för dig

Foto: Kelly SikkemaUnsplash

Kommer du ihåg att jag nämnde att det blir billigare för dig med en större investering? Att det blir så beror på att oavsett om du i slutändan väljer att lägga text på två eller tre sidor så driver uppstartsprocessen i alla fall de kostnader som jag precis gått igenom. Även om själva skrivandet också tar sin tid, så går det oftast undan ganska snabbt när din copywriter väl lyckats sätta den där behovsanalysen kring kunden rätt. Det är just därför som det också blir lite tröstlöst (för att inte säga hopplöst!) för oss att i förväg försöka besvara för dig exakt hur lång tid texten tar för en viss sida.

Första utkast – nästa fas i processen är att ta fram ett första utkast. I den här fasen är det bara skriva, skriva och skriva lite till som gäller. Jag leker med ord, smakar på formuleringar, ställer kritiska motfrågor för att säkerställa att argumenten håller. Löser du faktiskt ett problem med dina tjänster och produkter? Vad är det du erbjuder egentligen?

Efter att det första utkastet på texternas tonalitet är klart är det dags för mig att skicka över dem till dig för smakprov och feedback.

I många fall slutar jobbet redan här med att du som kund är nöjd. I en del fall kan det finnas små detaljer som vi vill putsa till och vässa ytterligare. En korrekturrunda är alltid inkluderad i mina offerter, tillkommer det fler debiteras den tiden löpande.

Din budget – min rekommendation

Jag nämnde krasst tidigare i texten att jag tycker att du behöver en budget på minst 20 000 kronor ifall att du vill att en copywriter ska skriva för dig från scratch.

Innebär det här då att det är helt kört för dig som inte har det? 20 000 kronor är trots allt mycket pengar för de flesta av oss. Och märkväl att det här endast är min syn på frågan, en annan copy med en annan syn på prissättning kan givetvis resonera och jobba på helt andra sätt. Det här inlägger riktar sig till dig som genuint undrat över frågan och som funderar på att ta in en professionell person från start. Jag riktar mig alltså inte till dig som läst hela vägen hit, ändå tycker att allt ovanstående bara är pretentiöst konsultblaj och att din grannes dotter nog säkert kan fixa lika bra utfall för några tusenlappar totalt.

Åter till dig som fortfarande vill ha hjälp då.  Nu är du fullt införstådd med att bra text kostar, har betalningsviljan men kanske inte möjlighet att investera så mycket just nu? Här får du två förslag på hur du kan försöka anpassa ett copyuppdrag för en lite plånboksvänligare budget:

 • Helt ny webb på G? Skriv egna förslag på dina texter. Anlita copywritern för hjälp med korrekturläsning och språkgranskning.
 • Helt ny webb på G, en specifik sida som är särskilt affärskritisk? Skriv eget förslag för sidan efter bästa förmåga, sammanställ ett underlag till copywritern kring målgrupp, behov och var målgruppen kommer i kontakt med dig. Be sedan copywritern om hjälp att redigera och lyfta texten till nästa nivå.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp för dig som är ovan med att köpa text och jobba med en copywriter. Jag hoppas också att du som copykollega kan komma att få nytta av mitt inlägg – kanske kan du hitta stöd och argument som hjälper dig nästa gång det är dags att offerera?

PS. Tipsa gärna en vän som också hade behövt läsa det här inlägget!

Nyfiken på mer läsning? Då kanske du även gillar de här inläggen:

/Malin

10 Replies to “Vad kostar copyn till din webb?”

  1. Tack Kugge! Vad kul att höra 🙌 Kände verkligen efter alla dialoger den här våren att nej, nu jävlar får jag lov och sätta ner allt det här på pränt en gång för alla. Jag har stor förståelse för att våra arbetsprocesser kanske inte är så lätta att förstå om man inte skriver själv, men jag hoppas att det här inlägget var någorlunda pedagogiskt i alla fall. Och att fler börjar tänka mer helhet kring copy och förpassar det här envisa sidtänket till det förgångna. Det är ju ytterst sällan antalet sidor i sig som bygger en berättelse….

  1. Hej Elin! Vad roligt att höra att du uppskattade den. Kul att du är här inne och läser 🙂

 1. Vilken fantastiskt bra och pedagogisk (och lite raljerande haha) text. Så tydligt.

  1. Tack Tina! Hrm, ja, det kan eventuellt hända att min sinnesstämning var lite uppgiven när jag skrev inlägget 😉 Alltså, don’t get me wrong. Jag bollar och diskuterar mer än gärna olika upplägg, men när ingångsvärdena i diskussionerna mer är av slaget att man ser på copy/marknadsföring som ett slags mänsklig rättighet som man på något sätt bara ska ”ha” och ha rätt att få så tycker jag det blir fel ingångsvinkel för en konstruktiv diskussion.

 2. Jag snubblade över den här texten när jag befann mig i ett kritiskt läge med en återkommande kund. För några veckor sedan började en känsla gnaga i mig. En känsla av att vara utnyttjad. Den är inte helt lätt att skaka av sig. Once seen, it cannot be unseen, etc. Som relativt ny i gamet har jag tyckt att det varit svårt att prissätta. Din text ovan gav mig kraft att gå från under minimum-lön till på gränsen till skäligt, i varje fall. Jag har lagt denna texten som bokmärke och kommer återkomma till den vid framtida offerter och löneförhandlingar. Ett stort varmt TACK.

  1. Vad härligt att höra! Och hög igenkänningsfaktor där. Tror att de flesta av oss någon gång hamnar i det läget med befintlig kund. Det är svårt att hitta rätt nivå i början, även om man är erfaren. Tack snälla för att du ville ta dig tiden att skriva en kommentar också, roligt att se att inläggen blir lästa ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *