Fem snabba om januari

Hallå där Malin! Lever du fortfarande eller varför har det varit så dött här på bloggen hittills i år?
– Well hello! Nej. Bloggen är absolut inte bortglömd, tvärtom. Däremot valde jag att inleda året som kärringen mot strömmen och tog (efter en arbetsintensiv höst) en del ledigt nu i januari. Jag har haft ett stort behov av obegränsad ”glo-upp-i-taket”-tid, tid för långpromenader, lite vinterdvala och att plöja kopiösa mängder läsning och hederlig skräp-tv.

Ok. Är det verkligen ett smart sätt att inleda ett helt nytt år och bara checka ut? Borde du inte vara ute och ragga uppdrag?
– Bra fråga. Normalt sett hade jag garanterat stressat upp mig, men i år hade jag lyxen att glida in i 2022 med ett gäng trevliga uppdrag färdigkirrade. Bland annat kommer jag åtminstone fram till mitten av mars att fortsätta en uthyrning på deltid som jag har. Jag håller även på med roligt skrivjobb för gammal och kär kund, plus för dialog med två andra kunder om uppdrag vi ska ta tag i inom kort.  Det är ungefär så mycket som jag mäktar med att hantera som en konsult, så i nuläget känner jag inget akut behov av att bege mig ut och sälja.


Vad kan vi förvänta oss av bloggen i år?
– Mer fördjupning, eftertanke och långsamhet. Mindre publikfrieri och ”levla upp”-idioti kanske? Jag vill i alla fall inte fokusera ett dugg på att ”levla upp” min marknadsföring i år. Med hög risk för att låta som en fat cat (jag tar risken) så var 2021 året när jag fick avkastning på min långsiktiga strategi och kontinuerliga aktiviteter. Det var skönt att få ett kvitto på att min egen målgruppsanalys och mina taktiska aktiviteter verkligen genererat inte bara leads, utan även konverterat till fakturerbara uppdrag.

De senaste åren har jag arbetat så (ursäkta språket) in i helvete med att etablera närvaro och varit i olika kanaler. Med den vetskap jag har just nu om min kommande arbetsbörda kommer fokus att ligga på att förvalta snarare än att växa. Utifrån de timmar jag jobbar just nu med ren skrivproduktion – och även operativ rådgivning –  är det inte realistiskt att ge mina egna kanaler lika mycket uppmärksamhet. Ibland kliar det så klart vansinnigt i fingrarna efter att bara pausa allt och spotta ur mig blogginlägg.

Å andra sidan tror jag att även blogginläggens fortsatta utveckling kan komma att må bra av att jag får nöja mig med färre, mer genomtänkta inlägg per månad i år. I 9 fall av 10 jobbar jag under NDA i mina uppdrag. Det gör att jag ytterst sällan kan lyfta fram konkret vad exakt jag gör eller gjort på dagarna. Däremot har jag en hel del insikter och reflektioner kring vad som händer och vad som funkar/inte funkar i kommunikationsbranschen idag som jag gärna vill utveckla djupare här på bloggen och diskutera i år.

Jag är också inne på att fortsatt våga skala ner, att våga låta kärnan här få vara text. Inte så mycket contentpjosk och publikfrieri runt om. Det är lättare sagt än gjort, men jag ger det ett försök.

 

Har du något lästips till oss?
– Ja! Jag fortsätter att tjata om min favoritförfattare Lars Wilderäng, men av goda orsaker. Det är nämligen inte bara hans böcker som fängslar mig utan i hög utsträckning även hans eminenta blogg som du hittar här. Välskrivet, initierat och alltid med rätt dos sarkasm och ironi har jag svårt att hålla mig härifrån. Stark rekommendation.

På en helt annan front tycker jag att underbara Clara är en affärskvinna som går från klarhet till klarhet och det speglas väl i hennes blogg. Apropå kommunikation och att förstå sin samtid tycker jag att Clara är en av få som verkligen förstått att förvalta, utveckla och kapitalisera på sitt varumärke. Hon hycklar inte ett dugg med att hon numera tjänar bra med pengar, men lyckas ändå med hjälp av ärlighet om ämnen som exempelvis den egna kroppen, klassfrågan i modern tid och utmattningens långsiktiga effekter engagera sin målgrupp och få denatt trivas i hennes kanaler. Det är riktigt bra jobbat och en utmaning som heter duga. Dessutom har hon en osviklig förmåga att verkligen fånga upp tidens anda och vad som strömmar i många av oss just nu.

Överlag har mitt suktande efter välskrivet material ökat under fjolåret. Kanske beror det på att det i min bransch tyvärr finns så många bloggar utan substans? Jag ska inte nämna några namn här, men det sticker i mig när jag kikar in på vissa kända medieföretags bloggar där man anlitat så kallade ”profiler” för att driva trafik och sedan publiceras det enbart lama översättningar av amerikanskt innehåll två gånger om året. Typ.

En som däremot sticker ut i positiv bemärkelse bland mina bokmärken är Carin Fredlund. Jag tycker väldigt mycket om hennes ton, integritet och innehållet på hennes blogg. Ett varmt tips om du inte redan läser henne!

Två svenska språkbloggar som jag gillar är också Språkkonsulterna och textkonsulten Jenny Asps blogg om text och skrivande.


Tre saker du tänker på just nu?

💡 Cambridge C2-examinationen. Synnerligen oväntat, men i samband med att jag var i kontakt med Dell häromveckan pratade jag med en rasande trevlig man i kundtjänst. Han hade en helt fantastisk engelska och eftersom jag gärna jobbar på engelska fick samtalet mig att inse att det hade varit kul att dokumentera min egen kunskapsnivå mer formellt, genom att ta testet. Jag gjorde ett test online och fick rekommendationen att jag borde satsa på C2-nivån, vilket också är den högsta nivån man så att säga kan testa sig på. Fortsättning följer!

💡 Utbildning överlag. Eller kanske snarare kompetensutveckling? Jag är född med läshuvud och med jämna mellanrum drabbas jag av vansinnig kunskapstörst. Just nu suktar jag efter att läsa flera av Försvarshögskolans kurser. Tyvärr är jag inte behörig, så det är bara att lägga ner, men suktet finns kvar. Jag är också sugen på att utvecklas mer inom affärsutveckling, ledarskap och psykologi. En återkommande trend i nästan alla mina kunduppdrag är nämligen att jag aldrig lyckas hålla mig ifrån att även tassa in på just de domänerna. Min hjärna gillar verkligen att knyta ihop analysen med den operativa affären  och med kommunikation som basplatta brukar det bli bra. Dock är jag den första att erkänna att jag saknar formella kunskaper på de här områdena. Vem vet? Kanske 2022 blir året när jag gör slag i saken och gör något åt det?

💡Alla outvecklade och opublicerade texter som trängs i min hjärna just nu. I vanlig ordning flödar kreativiteten som mest när jag är upptagen med att skriva för andra. I januari har jag formulerat minst 20 riktigt bra texter. Sorgligt nog enbart i mitt huvud. Jag längtar efter att sätta dem på pränt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *