Det här med PR och marknadsföring tillhör inte allas favoritsysselsättning. Helt förståeligt om du frågar mig; de flesta duktiga specialister tenderar att föredra att få ägna sig åt själva jobbet istället för att prata om sig själva. Oavsett om du är anställd eller driver eget gör du dock klokt i att löpande se till att du ändå syns – lyckligtvis finns knep som även passar dig som inte är så förtjust i rampljuset.
Låt dig inte luras av vad du ser här på webben. Vid en första anblick kanske det är lätt att tro att jag älskar att synas och inte har några som helst problem med det. Sanningen ser dock annorlunda ut. I praktiken pendlar jag nämligen mellan att antingen vara extremt extrovert eller så är jag så introvert så det inte går att få fatt i mig överhuvudtaget. Lite tillspetsat skulle vi kunna sammanfatta det som att inläggen här tillkommer under mina introverta analytiska stunder, publicerade blir de först under mina extroverta.
Däremellan drabbas jag ofta av skämskudde och tycker själv att min egen blogg är det mest pinsamma som finns på internet. Så får jag lov att checka ut från den ett tag igen medan jag sansar mig. Ja, ungefär så här håller det på. Tröttsamt, men mänskligt. Jag ville inleda med de här raderna för att ge dig lite förståelse och förtydliga att jag förstår hur man kan känna inför ett påtvingat behov att synas. Tipsen som vi strax ska gå igenom är alltså faktiskt tips och knep som jag själv använder mig av för att jämna ut min egen synlighet.
Varför måste du synas kontinuerligt då? Varför denna ständiga exponeringshysteri från oss pr- och kommunikationsmänniskor? Här är tre goda orsaker enligt mig:
1. Du behöver inte börja från början varje gång. Oavsett om du är på jakt efter befordran internt eller helt nytt uppdrag som konsult så är det både tids- och energikrävande att börja klura på vilken historia du vill berätta om dig själv. Varje gång. För att inte tala om att paketera den på rätt sätt i sammanhanget. När du istället syns nu som då blir det lättare för din omvärld att tugga i sig små bitar av dig och också smälta dem på ett bra sätt.
2. Det ger din målgrupp en chans att komma i kontakt med dig – förutsättningslöst. Ja, jag vet. Jag är inte heller ett fan av det här med ”förutsättningslösa” möten och så vidare, de flesta av oss vill väl ändå få ut något av ett möte? Men, när du jobbar smartare och mer långsiktigt kan du ju faktiskt kosta på dig en del kontakter som inte akut måste leda till resultat.
3. Samla data och konkreta underlag så du kan finjustera var det verkligen lönar sig för dig att lägga krutet. Spottar du ur dig tweets och facebookuppdateringar som ingen läser så kanske det inte är där du ska vara alls. Märker du å andra sidan att internchatten på intranätet ger upphov till många förfrågningar om lunch eller kaffe så kanske det är här du har en liten guldgruva på G?
Dina incitament för att vilja/behöva synas varierar så klart utifrån din nuvarande situation. Fundera inte så mycket på hur andra gör utan utgå alltid ifrån dig själv så kommer du så småningom att kunna se resultat också.
Ok, nu tar vi och kikar på ett gäng beprövade knep och tips som du kan ta till då.
Subtila synlighetsknep som du kan dra nytta av redan idag
1. Kommentarsfältet
Jag fortsätter att tjata på om mina älskade kommentarsfält. Orsaken? De är så förbaskat effektiva när de väl levererar. Tänk dig själv: när är du som mest mottaglig för att ta in nya intryck, tankar och nya kontakter? Med största sannolikhet är du på relativt gott humör när du slösurfar lite grann, kommer på att det är länge sedan du besökte en av dina favoritbloggar, surfar dit och börjar läsa.
Du hittar ett riktigt intressant inlägg och ser att det redan fått gott om kommentarer. Strax ska du också ge dig in i diskussionen och skriva en kommentar, men först blir du ju lite nyfiken på att se vem som döljer sig bakom de övriga kommentarerna… Ser du vad jag menar? Kommentarerna till inlägget kan vara allt från riktigt färska till att ha något år på nacken. Antagligen tänkte kommentatorn inte så mycket på följdeffekterna av att han eller hon skrev sin kommentar, men i samma stund som du väljer att besöka personens webb eller blogg så blev det plötsligt värt det.
💡 Vilka bransch- och favoritbloggar har du som du skulle kunna engagera dig i redan idag?
2. Våga gå din egen väg
”Jaha, ja det var ju ett kul tips Malin. Jättebra!”, kanske du muttrar för dig själv nu. Jag förstår det, för vad innebär det egentligen att gå din egen väg då? Kruxet här är att det finns bara en person som kan ta reda på det: du själv.
Och ja, jag är medveten om att det inte alls är så enkelt som ser låter. Trots allt är det lätt att lockas av grupptrycket när du ser att samma sorts grafiska manér, samma uppdateringsintervall och ämnen verkar funka rätt bra för dina branschkollegor och konkurrenter.
Efter snart tre år som företagare vågar jag påstå att det ändå är värt det att låta bli. Alltså: fall inte för den frestelsen. Försök att istället gå till botten med vad som känns autentiskt för just dig och företaget att kommunicera. Våga hitta det som gör att du sticker ut.
Exempel från verkligheten: för egen del har jag valt att inte skyla mina personliga åsikter och värderingar i bloggen. Ibland är jag irriterad och vill skriva av mig. Ibland dippar jag och delar även med mig av hur de dagarna ser ut. Ibland, senast igår till och med, påbörjar jag tankar och formuleringar som jag inte riktigt orkar reda klart och slutresultatet blir inte nödvändigtvis så där stringent och spänstigt som jag hade tänkt.
Det är inte alltid det strategiskt smartaste valet i landet mellanmjölk och åsiktskorridor. Det är dock det enda valet som jag kan sova gott på nätterna med.
Bakom alla kunder finns en människa och den människan har i sin tur tankar, åsikter och värderingar. Risken är således alltid hög att jag stöter mig med någon och retar upp en potentiell kund som jag i värsta fall förlorar. Å andra sidan vet jag också att de kunder som faktiskt vill jobba med mig också gör det utifrån rätt premisser. Inte för att jag spelat en roll som inte finns. Inte för att jag visat upp en perfektionism jag inte levererar i praktiken.
3. Stå för dina åsikter och värderingar
Fortsättning på den förra punkten: när du väl bestämt dig för att kommunicera något, våga då också stå för det även när det känns obekvämt. Och tro mig, det kommer det att göra.
Är du till exempel nystartad företagare så dröjer det ett tag både innan du hittar vad som flyter för dig, och vad som går hem hos din målgrupp. Det måste det få göra! Och ju mer du övar på att uttrycka dig på det sättet som faktiskt är du, desto modigare blir du. Nyttig påminnelse: antalet likes är inte samma sak som dina försäljningssiffror. Jag tror att vi är många som skulle må bra av att påminna oss om det lite oftare.
4. Kroka arm med en samarbetspartner
Så du avskyr att läsa bloggar, vill inte stå på barrikaderna och trumpeta ut åsikter? Ok. Jag hör dig. Hur ser det då ut för dig på kollega och/eller samarbetsfronten? Finns det någon person här som du skulle kunna använda dig av som sparring- och pr-partner? Kan ni till exempel komma överens om att namedroppa varandra i relevanta sammanhang rent fysiskt på jobbet? Kan ni tagga in varandra i kommentarsfälten i sociala medier när det vankas intressanta uppdrag och chanser?
5. Tacka och säg hej – framför allt när det inte behövs
Så alltid för framtiden. Ja, jag är måhända lite manisk på den här fronten men det beror bara på att jag faktiskt vet hur mycket enklare ditt liv blir när du får in den här vanan och hur mycket häftiga saker som ibland uppstår. Därför: ta för vana att alltid tacka för dig och ta chansen att säga hej.
Har du varit på ett webinarium i veckan? Bra. Ta då upp din mejl nu, ja nu (du kan återkomma till mig sen om du fortfarande orkar och vill läsa mer) och bara se till att få iväg ett personligt och trevligt litet tack. Lyft vad du gillade med seminariet eller ställ en fråga.
Är du istället kanske på väg på ett digitalt event i veckan? Kul! Varför inte ta tillfället i akt att mejla kontaktpersonen hos arrangören innan och skicka in en fråga eller bara feedbacka dem på att du uppskattar deras initiativ? En kontakt behöver inte vara krånglig, tvärtom. Och har du själv någon gång jobbat med service vet du också hur mycket ett oväntat och glatt mejl lyfter arbetsdagen, för att inte tala om att man lägger den där trevliga kundens namn på minnet.
🙋♀️ Social proof på att det här faktiskt fungerar: senast förra vintern bollade jag iväg lite feedback och förslag till ett företag som precis arrangerat ett webinarium på temat cybersäkerhet. Marknadschefen replikerade omgående och undrade om jag möjligtvis var tillgänglig för konsultuppdrag, de hade eventuellt ett på kommande framöver…
6. Nyhetsbrev
”Nej, jag vill faktiskt inte det!” kanske är din instinktiva respons om jag föreslår att du jobbar med nyhetsbrev istället för ”bara” sociala medier.
Några fördelar med nyhetsbrev
- Når bara personer som faktiskt aktivt valt att följa dig
- Du väljer själv format, längd och intervall
- Full kontroll över öppningsfrekvens och click through rate
- Du når ut med ditt budskap men upplevelsen är ändå något mer intim och anonym eftersom du åker raka vägen in i inkorgen istället för att landa på webben
Jag ska i ärlighetens namn säga att jag personligen inte hunnit få ut fler än två nummer av mitt eget nyhetsbrev hittills. Dock gillar jag verkligen formatet och ser fram emot att utveckla mitt nyhetsbrev framöver både vad gäller innehåll och frekvens.
En sak till: nyhetsbrev behöver inte vara lika med avancerad setup i Mailchimp eller annan aktör med tusentals funktioner du antagligen ändå inte orkar sätta dig in i. Det finns gott om uppstickare också som i vissa fall kanske till och med är ännu enklare att jobba med. Själv testade jag för skojs skull Get a newsletter när jag drog igång mitt nyhetsbrev och upptäckte att det, åtminstone just nu, räcker mer än väl för mina behov.
Våga testa! Ibland är en helt ny kanal precis vad som behövs för att sätta lite fart på dina kreativa processer.
7. Lyft någon annan
Alla tips i världen hjälper inte alltid. Ibland kräks man bara på att prata om sig själv, don’t I know it. Istället för att helt gå under jorden: fundera på om du inte kan lyfta någon annan eller något helt annat istället i dina kanaler.
Du kan till exempel:
- Göra en kort ”Hallå där”- intervju med en branschprofil
- Berätta om ett lyckat case som en kollega gjort
- Lyfta fram en inspirerande person, till exempel en mentor, chef eller någon som åstadkommit något helt unikt
- Sammanställa en topp 5 eller topp 10-lista, till exempel läsvärda böcker, bloggar, tidningar, branschhändelser att ha koll på, rutiner, checklistor m.m.
8. Mejlsignaturen
Hur många mejl skickar du varje dag?
Just det. Varje mejl är en marknadsföringsmöjlighet. Jag återupprepar: Varje. Mejl. Är. En. Marknadsföringsmöjlighet. Använd den!
Se till att de som du glädjer (nåja 😉) med dina jobbmejl vet var de hittar dig online, hur de enklast når dig och vad de ska ha dig till. Lägg in din logga i signaturen.
Jag är själv barnsligt förtjust i citat av alla de slag och brukar liva upp min signatur med att byta ut citaten med jämna mellanrum. De sticker ut och väcker nyfikenhet.
Sist men inte minst: de här tipsen ersätter givetvis inte ”normal” pr och marknadsföring och tillhörande aktiviteter. Men ifall du har kämpat för att hitta just de där smarta, subtila sätten som du lätt kan integrera i vardagen så kanske åtminstone något av tipsen här kan ge dig en liten extra boost på vägen?
Jag hejar på dig! Hör gärna av dig till mig och berätta om hur det går ☺️
/Malin