Skriv en bra brief till din copywriter, konsult eller PR-byrå

Ny på det här med konsulter? Första gången du tar hjälp av en pr- och kommunikationsbyrå? Se då till att bli en stjärna på att formulera bra och tydliga briefer så kommer du också att få ut mer av samarbetet!

Här går jag igenom vad en bra brief bör innehålla.

Kort bakgrund till uppdraget som ska göras.
Varför vill ni jobba med just den här kampanjen, annonsen eller ta fram den här artikeln? Hur länkar den in i er övergripande strategi? Kom ihåg att den byrå eller konsult ni lägger ut uppdraget på kanske aldrig jobbat med er tidigare. Det som är självklart för er internt kräver oftast en förklaring externt. Lite inramning är aldrig fel.

Syfte och mål. Vad vill ni uppnå med insatsen?
Är det till exempel att caseartikeln ni skriver ska konkretisera hur ni faktiskt hjälper era kunder eftersom det är svårt att förklara på ett enkelt sätt, eller vill ni kanske att blogginlägget från vd ska bidra till att bygga en mänskligare bild av vilka ni är på företaget?

Målgrupper. Vem skriver ni för?
Den här biten slarvas det ofta med. Ju tydligare ni är här, desto lättare blir det också att nischa texten mot den målgruppen. Är ni osäkra så skriv det! Då vet copywritern eller skribenten er utgångspunkt och kan komma med input i frågan.

Tema och vinkel för artikeln, exempelfrågor att inkludera. Vad är det för tema ni vill belysa?
Det räcker inte med att du säger att ni vill skriva om exempelvis B2B-säljcykeln. För dig kanske det är självklart att du då ser framför dig en text om hur man får ner fler leads i tratten. För den som ska skriva kanske det snarare är utmaningarna med långa cykler som spontant poppar upp som en given vinkel.Du förstår vart jag vill komma: Vad är vinkeln? Glöm inte åhfanismen – Vad är det som ska få läsaren att stanna upp och känna ”åh fan, det där hade jag inte koll på” ? Vinkeln tål att tänkas på. Framför allt när ni skriver om ämnen som många av era konkurrenter också gör anspråk på.

Strukturella specifikationer och tidsplan.
Hur många tecken ska texten vara? Har ni önskemål om en viss längd på rubriken, ingressen och mellanrubriker? Vilket språk, svenska eller engelska? Hur ser tidsplan och deadline ut? Hett tips från insidan: många gillar att av gammal vana sätta en veckas deadline. Alltså att intervju görs och så levereras materialet en vecka därefter. Det är inget fel i sig, men vet du redan nu att ni i alla fall inte kommer att hinna titta på materialet direkt finns sällan orsak till onödigt korta deadlines. Lite mer spelutrymme är ofta att föredra när det ska synkas tider för intervjun, fotografering och korrekturrundor m.m.

Kontaktpersoner. Lägg alltid med kontaktpersoner: namn, titel, mejl och telefonnummer. Obs! Lägg inte bara telefonnummer eller bara mejl, utan se till att få med båda. Många av oss svarar inte på okända nummer och som samarbetspartner är det inte alltid helt lätt att sakna mejladress, inte få tag på personen man ska intervjua, leta upp den på Linkedin för att försöka connecta den vägen – samtidigt som man formulerar kort vad saken gäller och skickar iväg ett sms också…. Fullständiga kontaktuppgifter spar tid.
Och du, har du kolleger som också behöver ta del av utkast? Kom ihåg att lägga till info om vilka de är och deras kontaktuppgifter också.

B för brand.
Bifoga gärna er brandbook, budskapsplattform och övriga styrdokument.

PS. Bonustips: vill ni bli uppskattade bland frilansare och konsulter så skriv gärna ut er faktureringsadress och faktureringsuppgifter direkt i briefen också. Förvånansvärt många företag saknar helt rutiner för detta.

Jag hoppas att du får nytta av tipsen. Lycka till med samarbetena!

 

/Malin