Hur skickar man ut ett pressmeddelande? 

Ni är många som klickar in er här och undrar hur man skickar ut ett pressmeddelande. I nuläget tyvärr utan att få svar, då det ju faktiskt inte funnits något inlägg alls om det på bloggen. Så kan vi ju inte ha det! I dag tänkte jag därför gå igenom hur du bär dig åt när du vill nå ut med ditt pressmeddelande.

I princip finns det två vägar du kan välja när du ska skicka ut pressmeddelandet:

  • Skicka direkt till mottagaren från din egen mejl
  • Använd en etablerad distributör, exempelvis Mynewsdesk, Cision, PR newswire eller Globe newswire

Använder du Mailchimp, Mailerlite, Get a newsletter eller liknande tjänst för dina nyhetsbrev går det så klart också att använda den tjänsten för dina utskick. Anledningen till att jag själv inte direkt rekommenderar det är att ett pressmeddelande är ett pressmeddelande, inte ett traditionellt marknadsföringsutskick. Därmed vinner du mer förtroende på att undvika att likna utskick i den genren.

Undvik onödiga värdeord i din text, håll dig till saken och förklara framför allt vad grejen är med det du vill nå ut med
– på ett lättbegripligt sätt som gör att läsaren snabbt förstår.

Länka gärna till bildmaterial, videos och ytterligare fördjupning kring ditt material, men håll själva pressmeddelandet till max 1 A4 och enbart text.

Skicka pressmeddelandet direkt från dig till journalisten

Foto: Erica Steeves/Unsplash

Är budgeten liten? Företräder du dig själv som vd för ett kanske lite mindre bolag? Krångla då inte till det!

Det går alldeles utmärkt att du skickar pressmeddelandet direkt till den du vill nå. Gör en snygg PDF på ditt pressmeddelande, döp filen till pressmeddelandets rubrik och spara. I bästa fall har du givetvis jobbat upp en relation med journalisten du vill nå och skriver därefter ett kort, personligt mejl till honom eller henne och skickar iväg.

Även om du och journalisten redan har en relation, tänk på att underlätta så mycket som du bara kan i ditt mejl. Var gärna tydlig med varför du tror att just den här nyheten kunde vara intressant, lyft och besvara ev. invändningar (kort!) så att journalisten snabbt kan ta ställning till om det är något att skriva om i dag eller inte.

Vill du pitcha mot ett magasin eller en tidning med längre pressläggningstid kan du för det mesta kosta på dig lite mer text och bakgrund i ditt mejl.

Men om du inte jobbat upp någon relation då? Om du inte har en särskild person i åtanke för ditt pressmeddelande, hur gör du då? 

Jag brukar inte rekommendera att skicka ut ditt pressmeddelande hejvilt till kreti och pleti. Dels får du med största sannolikhet en rätt bedrövlig hitrate och CTR på det utskicket. Dels lär du garanterat bli ihågkommen av mottagaren som den där som skickade ett helt random utskick till hen. Som grädde på moset finns även risken att när du väl lyckas nå fram till personen du verkligen ville nå så har någon av konkurrenterna hunnit före och redan skrivit om nyheten.

Vet du inte exakt vilken journalist som skriver om det ämnesområde som ditt pressmeddelande berör är det ett klokare drag att du skickar ditt pressmeddelande direkt till redaktionsmejlen. Du kan också titta på tidningens hemsida vem som är nyhetschef eller redaktionschef och skicka till den personen.

Har ni inte haft tidigare kontakt – skriv bara kort att här kommer ett pressmeddelande som du tror kan vara av intresse för den tidningens rapportering och bifoga pressmeddelandet. Du kan också välja att direkt sätta pressmeddelandets rubrik som ämnesrubrik för ditt mejl och sedan klistrar du bara in pressmeddelandet som brödtext i mejlet.

Osäker på hur du ska utforma pressmeddelandet? Läs gärna mitt tidigare inlägg om hur du undviker att ditt pressmeddelande hamnar i redaktionens papperskorg!

 

Skicka pressmeddelande via Cision, Mynewsdesk eller annan distributionstjänst

Skickar du ofta ut pressmeddelanden? Kanske jobbar du på ett lite större företag? Då blir det sällan tids- eller kostnadseffektivt att göra sig beroende av en enda resurs som skickar ut pressmeddelanden via personlig mejl.

På svenska breddgrader tillhör aktörer som Cision och Mynewsdesk de två vanligaste distributionstjänsterna för pressmeddelanden. På mer global marknad finns till exempel aktörer som PR Newswire eller Nasdaqs Globe Newswire. Gör du utskick enbart inom Norden räcker Cision och Mynewsdesk antagligen alldeles utmärkt för dina behov.

Har du behov av att nå ut till exempelvis den asiatiska marknaden eller en mer outforskad marknad av något slag är det ofta en god idé att göra rejäl research bland tillgängliga tjänster och se vilken som passar dina behov bäst.

Foto: Ravi Sharma/Unsplash

Även om jag personligen inte förespråkar massutskick är det mer regel än undantag hos många företag och organisationer att man gärna gör breda utskick. En bidragande orsak kan vara att företaget helt enkelt saknar upparbetade relationer och upplever att det inte finns något annat val.

Föreligger den typen av önskemål är en distributionstjänst för pressmeddelanden väldigt tacksamt. Ofta finns det nämligen med färdiga distributionslistor med kontaktuppgifter till journalister exempelvis inom affärspress, techpress och så vidare.

En annan fördel i dagens datadrivna pr- och kommunikationsklimat är så klart statistiken. Skickar du ut pressmeddelandet via en av distributionstjänsterna får du också tillgång till konkret och tydlig statistik som underlättar för dig som kommunikatör att följa upp och redovisa resultatet av era insatser.

 

 

 

Om du jobbar för ett noterat bolag då? Se då upp innan du skickar ut något! För börsnoterade bolag gäller nämligen särskilda regler pressutskick och informationsgivning. Bland annat måste du skilja de så kallade regulatoriska utskicken från dina vanliga PR-utskick, samt att det finns regler för när och hur distributionen ska ske. Av utrymmesskäl går jag inte in på de reglerna här och nu, men finns det intresse att läsa mer om ämnet skriver jag gärna ett inlägg och går igenom framöver.

(Den här artikeln om MAR är för övrigt synnerligen talande läsning om hur vardagen kan se ut med EU-regleringar…).

Sist men inte minst, frågan du antagligen också undrar över:

Vad kostar det att skicka ut ett pressmeddelande?

Tyvärr finns sällan något universellt prisintervall jag kan bjussa dig på här. Min egen erfarenhet är att de flesta distributionsaktörer föredrar att bedriva B2B-försäljning och offerera skräddarsytt. Ska du bara skicka ut enstaka pressmeddelanden är det antagligen inte värt pengarna. Detta skriver jag eftersom en vanlig affärsmodell brukar vara att binda upp kunderna för ett år i taget och under det året får du upp till XXXX utskick o.s.v.

Hoppas att du fått svar på dina frågor om hur man skickar ut ett pressmeddelande. Har jag missat någon fråga? Något jag borde lägga till? Skriv en kommentar eller mejla mig så ser jag till att uppdatera inlägget!

PS. Är du sugen på mer läsning så tipsar jag även om att signa upp dig för mitt nyhetsbrev! Inget spam i inboxen, jag lovar. Jag skickar nämligen bara ut det en gång varannan månad. Och bara när jag faktiskt har något att säga.

Vi hörs!

/Malin