Framgångsrik marknadsföring – fem fiffiga förberedelser för 2021

Let’s face it: det här med planering och strukturering är ju sällan särskilt sexigt, men ack så tillfredsställande när det är gjort. Och så här i början av det nya året har du förhoppningsvis gott om energi och lust att ta tag i dina mål.

Här får du därför fem tips på konkreta förberedelser som bäddar för mera framgång på marknadsföringsfronten i år!

1. Gör en innehållsplan för hela året

Mina damer och herrar, låt mig presentera kandidat nummer ett till surdegarnas surdeg: nämligen att ta fram en innehållsplan. Och ja, jag är fullt medveten om att det ibland kan kännas som ett helt hopplöst uppdrag att komma på idéer och planera innehåll för ett helt år framöver. Hur mycket som helst kan ju hända! Och tänk om coronan slår undan benen på din business i år?

STOPP. Det är precis här du ska våga stanna upp, andas och lugna ner dig lite. Avdramatisera själva begreppet ”plan” något och påminna dig om att en plan till syvende och sist faktiskt ju utgör ett hjälpmedel för dig själv och din verksamhet. En plan är inte huggen i sten; det finns givetvis inget som hindrar att du frångår dina ursprungliga tankar vid något tillfälle när du drabbas av den Storslagna inspirationen från ovan™.

Jag vill dock påstå att du ökar chanserna för att drabbas av den där härliga inspirationen rejält om du bara orkar jobba igenom den här surdegen lite. Varför? Jo, därför att så fort du tickat av för dig själv att sätta ett ramverk, skissa på teman och vågat konkretisera de rubriker och ämnen du vill ta upp så lugnar även lilla hjärnkontoret ner sig. Därmed finns plötsligt fantastiska möjligheter för dig och hjärnan att arbeta tillsammans mot era mål – istället för att slåss.

Hur ser en innehållsplan ut?
Här finns  inga rätt eller fel, men några vanliga format är till exempel

  • En årsöversikt i Excel
  • Årsplanering på papper
  • En enkel matris/schematisk uppställning, exempelvis i PowerPoint eller valfritt redskapsprogram
  • En helt digital innehållsplan som du kan göra exempelvis i Trello, Asana eller motsvarande program

💡 Ett varmt tips: strunta i att fundera så mycket på hur planen ”borde” se ut! Trivs du bäst med penna och papper? Är det bara du som behöver ha koll på planen? Är du redan stressad av allt som ska dokumenteras och finnas digitalt? Köp en vacker anteckningsbok, förslagsvis A4 och rita upp månad för månad där och fyll i istället.

Samarbetar du med kolleger om innehållsidéerna? Trello är en personlig favorit, där det är lätt att skapa inspirerande och fina tavlor  – och vid behov och snabbt flytta om i planen med olika drag and drop-funktioner. Här nedan ser du ett exempel  på hur jag själv brukar strukturera upp året  i Trello. Varje månad läggs upp separat och sorteras därefter in i separata kort som hjälper till att fånga in stora mängder information – utan att det blir rörigt.

 

Framför allt när det gäller jobb för kunder underlättar det så klart enormt att ha tillgång till digitala verktyg som möjliggör agila samarbeten.  Jag gillar även att inkludera någon form av årshjul i anslutning till månadsplaneringen. Det underlättar för samtliga i teamet att kreera aktuella idéer + att alla snabbt får järnkoll på vilka event och händelser som är på G, när det är mycket bra som överlappar och när det finns risk för öken på innehållsfronten.

2. Fotografera dig – ta fram ett färdigt urval av press- och marknadsföringsbilder

Syns du inte så finns du inte.

Sorgligt men sant. Och oavsett om du kanske driver eget eller är anställd som marknadsförare tror jag att du vet precis vad jag pratar om: Äntligen har du gjort analysen, bestämt vad du eller teamet ska prata om, förberett blogginlägg och artiklar som ska delas. Men så fastnar du. I sista fasen före publicering, för du inser plötsligt att du ju saknar vettigt bildmaterial.

Kanske hade du ursprungligen tänkt att det kommer att fungera med en genrebild från Unsplash? Så dagen innan inlägget ska publiceras går konkurrenten ut och delar en jättelyckad blogg, givetvis bildsatt med talespersonen i en proffsig, men naturligt avslappnad pose. Yup, det svider i lilla marknadsföringshjärtat att bli omsprungen på hemmaplan.

Därför: vidta förberedelser i år! Genom att säkerställa att du har ett urval nytagna färgbilder som passar för verksamheten du marknadsför sparar du MASSOR av tid. Ett varningens tecken från insidan – ett vanligt misstag är nämligen att ta in en fotograf och ge honom eller henne fria tyglar utifrån ett luddigt formulerat uppdrag att ni behöver pressbilder.

Beroende på verksamhet behöver det inte vara fel med hederliga pressbilder. Företräder du exempelvis en advokatbyrå kanske en stel kostymbild i studiomiljö är precis i enlighet med den tänkta varumärkesplattformen. En kostymbild som illustration till ett mer personligt blogginlägg från din talesperson riskerar dock att generera mixade signaler. Tänk på att vår tonalitet i sociala medier är mer personlig och avslappnad än i formella kanaler.  Försök att alltid matcha bildspråket med den valda tonalitet du jobbar med i text.

Lägg  därför gärna lite extra tid på att försöka identifiera vilka konkreta situationer du skulle vilja illustrera i er kommunikation. Är du exempelvis egenföretagande marknadsförare eller skribent kanske du har behov av att snabbt förmedla vad du faktiskt gör i bild?

Seriös porträttbild på undertecknad. Inklusive den obligatoriska pennan i hand. Foto: Malin Strandvall

Nej. Det är inte en slump att många av oss väljer att posera med penna och papper eller laptop, klyschigt eller ej så ger det betraktaren en blixtsnabb signal om vad det handlar om.  Är företaget verksamt inom industrin kan det kanske istället vara läge att lägga än mer tid på att ta fram riktigt bra bilder som gör innehållet rättvisa, genom att aktivt illustrera talespersonen/talespersonerna i miljöer som du planerar att beröra i ert innehåll under året.

Några företag som jag tycker är riktigt duktiga på bra och autentiskt bildmaterial är exempelvis Maersk, Stora Enso, Huhtamäki och Försvarsmakten. Spana gärna in deras sociala kanaler för en inspirationsboost!

 

3. Skriv klart hisspitchen på svenska och engelska

Kanske är det bara vi övervintrade pr-konsulter som envisas med att kalla det för just ”hisspitch” – men oavsett vad du må tycka om begreppet så behöver du fortfarande en. Precis som namnet låter antyda: om du träffar på en främling i en hiss och blir tillfrågad vad du gör – förmår du då att på ett snabbt och enkelt sätt förklara vad du gör? Ledtråd: de flesta av oss suger på det.

I praktiken handlar hisspitchen relativt sällan om att du just springer på någon just  i hissen, men hur ofta händer det inte att du ska in i ett nytt möte, skicka en offert, uppdatera din Linkedinprofil eller be en kollega att pitcha in dig i något sammanhang? Just det.

Gör 2021 till året när du skriver ner din hisspitch. Den ska inte vara längre än max 4-5 meningar, i idealfallet håller du den till max 2-3 meningar och lyckas förmedla något kort om vem du är, vad du gör och på vem du hjälper. Avsätt ordentligt med tid för uppgiften för det tar längre tid än du tror. Kom ihåg: ju kortare text = ju mer analysarbete bakom = jobbet kommer att ta längre tid.

Undvik tunghäfta på vägen upp till direktörsvåningen – ta tag i hisspitchen i år! Foto: Malin Strandvall

Skriv pitchen både på svenska och engelska så är du alltid redo att med kort varsel sälja in dig. Är det företaget du företräder som saknar hisspitch är uppgiften än mer angelägen då risken är väldigt hög att det sprids en förvirrad bild av vad ni egentligen gör om alla anställda envisas med att ge sin egen bild. Lämna alltså inte företagets storytelling åt sitt öde, ta tag i den.

Sist men inte minst, var inte rädd för att ta ut svängarna lite. I samband med fysiska möten med helt okända människor brukar jag ibland få frågan vad jag gör på dagarna och svara att jag ”knarkar information, analyserar människor och gillar att slakta text”. Det brukar gå hem rätt väl får jag lov att säga. Framför allt skapar det mer nyfikenhet än att ängsligt säga att jag ”jobbar med kommunikation”. (Utanför kommunikationsbranschen är det nämligen  inte en jävel som förstår vad det innebär, så ett generellt tips är verkligen att försöka undvika branschfloskler och konkretisera vad du faktiskt gör så mycket du bara kan).

 

4. Mallat och klart

Foto: Thought catalog/Unsplash

Jobbar du med återkommande aktiviteter? Pressmeddelanden, nyhetsbrev, blogginlägg? Ta för Guds skull fram en mall för dina mest frekventa texter. Exempelvis pressmeddelanden utgör i de flesta fall inte en kreativ arena för dina litterära ambitioner utan bör präglas av kort, koncis och tydlig information. Pressmeddelandet bör inte heller överstiga en A4, så genom att ta fram en färdig mall underlättar du som kommunikatör förhoppningsvis även en del jobbiga interna ”kill your darlings”-dialoger som brukar uppstå när på tok för många kockar vill blanda sig i pressutskickssoppan.

Min erfarenhet är att det ofta är det allra, allra enklaste fraserna som ställer till det för oss när vi är stressade. Du vet, när du precis skrivit klart din Linkedinuppdatering och på ett lagom avslappnat sätt vi få in din CTA (call to action) och länka till din artikel, rapport eller blogginlägg.

Plötsligt känns allt du skriver krystat och desperat. Skippa desperationen i år och slipa fram 3-4 formuleringar som känns autentiska för dig att använda. Spar ner alla dina mallar i en separat mapp så gör du det enkelt för dig själv att snabbt ta hjälp – av dig själv! – en dålig dag.

 

 5. Boka in i kalendern

”If you fail to plan, you plan to fail”, förlåt, jag kunde inte riktigt hålla mig från en riktig citatklyscha här, hehe. Skämt åsido dock – underskatta inte tiden det tar att faktiskt producera ditt material. Det här inlägget som du läser just nu tog mig drygt en timme att kladda ner. Det är dock långt ifrån alla inlägg som går så snabbt; den här gången råkar inlägget vara ett resultat av spontan inspiration som trillade ner i skallen på mig.

I de flesta fall skulle jag nog vilja påstå att det är mer rimligt att räkna med minst 2-2,5h för ett välskrivet blogginlägg. Det är förutsatt att du har en del förkunskaper om ämnet, behöver du göra research och kanske även drabbas av skrivkramp pratar vi helt annan tidsåtgång.

(För övrigt får du gärna hojta till om du tycker att jag tjatar för mycket om tidsåtgång här i bloggen. Min mening är alltså inte att tråka ut dig med min egen tidrapportering, däremot tycker jag att vi generellt sett pratar på tok för lite om just tidsåtgång). Och jag tycker att det ofta syns när projekt blir försenade, misslyckade eller bara inte riktigt enligt plan.

Jag vill hävda att många av problemen vi alla dras med skulle kunna undvikas om vi slutade göra glädjekalkyler och accepterade att även våra tankeprocesser måste få ta den tiden de kräver ibland. Det går inte alltid att förutspå exakt vad det innebär för varje uppdrag, men att avsätta t.ex. en dag per vecka för enbart innehållsproduktion är inte en dum idé.

 

That’s it for today! Kanske har du själv några klockrena tips och förberedelser som du brukar göra så här års? Dela gärna med dig i kommentarsfältet och sprid din visdom 😊

/Malin