Affärsutveckling, premiär & tekniska bryderier

Kanske är det ljuset, kanske är det den annalkande våren; vem vet – men för första gången på länge så spritter det i kroppen av energi, rastlöshet och målmedvetenhet. Jag är inte så naiv att jag tror att det ljuvliga ruset varar för evigt , därav att min omsorgsfulla bloggplanering för året även fått ge vika lite till förmån för aktiviteter som jag bedömer som mer affärskritiska.

Vad exakt är det jag pysslat med då? Låt oss kika lite!

Affärsutveckling

I förra veckan hade jag en välbehövlig aha-upplevelse. Jag har sedan ett par år tillbaka en liten fotoshop på Printler. Här kan du som är kreatör/konstnär sälja dina alster utan onödigt krångel. Vackert så! Eller?

Nja. Jag tvivlar inte på att Printlers intentioner i sig är goda. Problemet för mig som kreatör i sammanhanget är bara att försäljningen här i praktiken innebär väldigt, väldigt mycket jobb, för väldigt lite pengar. Bortsett från tiden det tar att fånga ett motiv, redigera bilden som önskat, ladda upp den och avvakta att den blir godkänd så tillkommer också att marknadsföra och pusha för mitt galleri.

Posterförsäljning på Printler – ingen kassako direkt. Foto: Malin Strandvall

I förra veckan sålde jag en poster för första gången på länge. Hur mycket jag tjänade på affären? 21 hisnande kronor. Eftersmaken är well, rätt så bitterljuv. Så kom det sig att jag istället beslöt mig för att bygga en egen webbshop.  Det är på intet vis någon ny idé, tvärtom.

Däremot så får jag väl helt enkelt inse att var sak har sin tid.

Och kanske har jag inte riktigt haft tillräckliga incitament tidigare för att faktiskt göra något av de där avlägsna tankarna om att det minsann vore roligt att ta ett konkret steg mot att bygga passiva inkomster. Att förstärka mina egna plattformar och minska beroendet av tredje part. Just nu befinner jag mig fortfarande i uppstartsfasen, men har i alla fall redan hunnit smälla upp en testsajt att labba med.

Jag siktar på att lära mig WooCommerce från grunden och bygga den här lösningen åtminstone till 95 % på egen hand. Vid behov kommer jag så klart inte att tveka att ta in hjälp med eventuella tekniska konfigurationer som kan tänkas ställa till det, men i skrivande stund känner jag mig väldigt motiverad att ta mig an utmaningen att göra det här själv!

 

Premiär för mitt nyhetsbrev

Ytterligare ett kliv framåt har jag tagit i och premiären av mitt nyhetsbrev #malinskriver.  Det här med nyhetsbrevet är i sig inte heller en ny idé, däremot ett gott exempel på en idé som mått bra av att marineras lite. Allt behöver som bekant inte ske omgående man tänker tanken på att göra det.

Jag ska inte sticka under stol med att mina ”göra”-impulser oftast är väldigt starka. De är trots allt en av anledningarna till att mina kunder gillar att jobba med mig, men därmed inte sagt att inte även jag mår gott av att tvingas tygla mig själv lite och tänka efter före. Att dra igång en satsning är ju enkelt. Du vet säkert själv hur det är: visionen du målar upp, flytet och flowet du känner inledningsvis.

Så går det någon vecka. Kanske en månad. Kundjobben ska så klart prioriteras och du känner inte riktigt den där lusten längre att göra det du föresatte dig… Just mot den bakgrunden har jag valt att bromsa mig själv. Tänka till kring vad jag egentligen vill säga, hur jag vill säga det och varför just nyhetsbrevsformatet är lämpligt.

Nu tror jag mig i alla fall ha hittat ett format som känns rätt för mig.  Och i dag firar jag att jag faktiskt lyckades bemästra min inre kritiker och skriva klart och skicka ut det första numret – hurra! Kanske vill du också prenumerera på det? Här kan du teckna dig för mitt nyhetsbrev.

 

Tekniska bryderier

Sist men inte minst: att driva och drifta den här sajten kräver också sitt. Det är inte ”bara” bloggen som ska hållas uppdaterad, det finns ständigt uppdateringar att göra; allt från den senaste WP eller php-versionen till små fel jag upptäcker och optimeringar att ta tag i.  För några dagar sedan reagerade jag till exempel på att sajten laddade väldigt trögt. Delar av trögheten har jag inte lyckats lösa fullt ut (än) men jag har i alla fall huggit tag i det jag kan och löst smartare inläsning av sajten och komprimerat samtliga bilder här.

Jag labbade även runt med en del layoutförbättringar men fick ge mig på den fronten tillsvidare. En mycket välkommen nyhet är dock att jag äntligen fått upp testimonials på startsidan. Det är något jag tänkt på att fixa länge – nu är det äntligen gjort. Som en bonus blev det också lite mer liv på startsidan.

Babysteps, babysteps som sagt. Så här i pandemitider är det dock en fantastisk ångestmedicin att åtminstone känna att man tagit kontrollen över vad som kontrolleras kan. Viruset rår jag inte på, men det känns fantastisk att ta konkreta tag i det jag kan rå på.

To be continued!

PS. Redan under kvällen hoppas jag kunna leverera en snabbare upplevelse för dig som besöker mig. Jag har nämligen gjort en uppgradering hos mitt webbhotell som – enligt vad de utlovar åtminstone – ska ge en rejäl boost.

/Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.