Vad gör du på Linkedin? Kom-igång-tips för dig som vill skörda konkreta resultat!

Ni som hängt med ett tag i svängarna vet vid det här laget att jag är en sucker för när man lyckas kombinera lekfullhet, passion och kreativitet med konkreta resultat. Känns det som ett koncept som stämmer in på dig också? Kul! Här kommer nämligen sju konkreta och beprövade kom-igång-tips för allas vårt älskade, hatade Linkan som faktiskt genererar resultat (och låter dig ha roligt på vägen också).

First things first – Go your own way
Vad gäller din närvaro på Linkedin så skulle jag vilja påstå att “don efter person” fortfarande är en ganska bra riktlinje att gå efter här. Om du inte alls är aktiv i nuläget så skulle min rekommendation vara att du börjar skala upp aktiviteten i ett långsamt tempo som passar för dig.

På så vis hinner du dels få lite bättre kläm på hur vissa funktioner fungerar, men hinner även bli bekväm med vilken tonalitet som passar för just dig och hur mycket du vill dela med dig av. Anledningen till att jag skriver det här är den stora tillströmningen som skett till Linkedin (personligen tror jag att vi ser någon form av peak just nu) bland de bredare massorna. Därmed ser vi dagligen ganska gott om mer eller mindre lyckade försök att “aktivera sig” på Linkedin.

Ofta det kanske resulterar i en hel del uppdateringar och kommentarer som personen ifråga inte hade skrivit om hen tänkt efter lite innan vad hen egentligen ville uppnå med sin närvaro?

Jag har jobbat aktivt med min egen Linkedin-profil och närvaro sedan 2011 och ett relativt enkelt och välfungerande ”kom igång-recept” skulle kanske kunna summeras så här:

1. Gör klart din profil först så att du kan känna dig helt nöjd med den. Ju mer aktiv du blir, desto mer trafik driver du till din profil. Det är värt att lägga ner tid på att skriva och anpassa profilen så att den faktiskt speglar dig och dina värderingar – inte vad någon annan skriver eller som känns allmänt vedertaget just nu.

2. Tips till din sammanfattning (“summary”): bjud in till dialog här! Snåla inte med dina kontaktuppgifter, utan ha gärna med någon CTA (“call-to-action”), exempelvis:

Hör gärna av dig till mig på 070-XXX…om du vill prata mer om… → här flikar du givetvis in de ämnen som du i slutändan hoppas få diskutera med dina potentiella prospects, vare sig det är rekryterare, framtida kunder eller samarbetspartners.

Förvånansvärt ofta ser jag i övrigt väl ifyllda profiler, intressanta personligheter som tänkt på det mesta. Förutom hur det ska gå att få tag i dem. Det är svårt att driva dialoger som senare leder till affärer om du inte är tillgänglig. Så: se till att ha med åtminstone en mejladress på din profil! Gör det även enkelt för dina besökare att ta kontakt också utanför LinkedIn. Länka till dina övriga kanaler som Instagram, Facebook, någon portfolio eller kanske ett hjärteprojekt som du varit involverad i så hjälper du dina besökare att hitta fler ingångar till dig.

3. Unna dig initialt en ”passiv” period när du kanske primärt observerar personer som du inspireras av. Vad är det som de gör som du gillar? Varför gillar du det? Kan du tratta ner det i konkreta beståndsdelar? Försök att identifiera just de bitarna och fundera sedan över hur du kan göra din egen variant av det.

4. Linkedins bloggverktyg är ett mycket tacksamt sätt att driva trafik, initiera konversationer och bygga ditt varumärke. Kanske har du något specialintresse eller erfarenheter som du kan dela med dig av för att hjälpa andra? Gör gärna det! Och var inte rädd för att testa och göra ”fel”.

Det tar tid att bygga upp sin närvaro så gå gärna in i utmaningen utifrån andra drivkrafter än att jaga likes. Det märks när någon skriver från hjärtat.

5. Känns det för obehagligt och utlämnande att skriva och publicera själv? Försök då istället att hitta relevanta inlägg och diskussioner som handlar om ämnen som du verkligen känner ett engagemang för. Att ta sig tiden att skriva en intelligent kommentar, d.v.s. inte bara ”intressant, tack för att du delar!” som många gör, utan verkligen interagera med andra brukar betala sig väl. Inte alltid omgående men på ett eller annat sätt, förr eller senare.

6. ”Laget före jaget” ibland – ge så kommer du att få. Det är ett uttjatat uttryck, men det finns goda anledningar till det. Var generös med likes, kommentarer eller att tipsa om duktiga personer i ditt nätverk så ökar också chansen att andra återgäldar tjänsten när du vill nå ut med nya blogginlägg eller delar intressanta uppdateringar.

7. ”Vad ska jag ha för konkreta mål med Linkedin då?”, kan ju vara en fråga som dyker upp. Personligen har jag ställt upp mina mål så här: XX antal kontaktförfrågningar ska komma till mig varje vecka. Min profil ska vara inbjudande och locka människor att ta kontakt med mig.

Syftet bakom de här målen är givetvis att optimera och tidseffektivisera. Jag vill komma i kontakt med för mig relevanta målgrupper, exempelvis kommunikations- och marknadschefer, vd:ar, medierepresentanter, andra egenföretagare och intressanta skribenter och fotografer runt om i världen. När profilen och närvaron fungerar som den ska rasslar intressanta mejl och kontaktförfrågningar in till mig – istället för att jag behöver sätta tid på att skicka onödigt tillkrånglade introduktionsmejl om mig själv.

För att driva trafik och uppnå detta så har jag som målsättning att bidra själv med XX kvalitativa insatser per vecka/månad. Kvalitativa insatser definierar jag som egna blogginlägg, uppdateringar, tipsa om bra material, artiklar, klipp med mera från personer i mitt nätverk, engagera mig i grupper, hjälpa till utan att förvänta mig något tillbaka o.s.v. Det har givetvis tagit mycket tid och krävt en hel del arbete, men det har också gett konkreta resultat, vilket är roligt!

I dagsläget får jag cirka 7-10 kontaktförfrågningar i veckan, jag vet inte riktigt vad genomsnittsanvändaren ligger på (vore roligt att se siffror på det), men för mig personligen känns det som ett bra snitt just nu och konkret bevis på att ovanstående faktiskt fungerar också. Vad som är ett rimligt snitt bör var och en komma fram till själv utifrån de förutsättningar du har just nu. Återigen – don efter person.

Avslutningsvis, tre konkreta insatser som du kan göra här och nu för dig själv:

  • lägg till din e-postadress i din profil
  • boka in en halvtimme för dig själv i kalendern nästa vecka. Den halvtimmen tar du inte för att hetsskriva på din sammanfattning eller något annat – utan för att ge dig själv tid att komma igång på ett odramatiskt sätt och att fundera på var du är idag, vart du ska framöver och hur du tror att du ska komma dit. Ta 10 minuter per fråga, skriv ner svaren och sov på dem innan du går vidare.
  • hitta en grupp, person eller ett ämnesflöde som inspirerar dig på Linkedin. Klicka på ”Följ”.

Stort tack för att du tog dig tid att läsa. Jag hoppas att du ska känna dig lite mer inspirerad att komma igång nu! Överanalysera inte allt du gör nu, utan ha tilltro till din egen bedömningsförmåga. Hör gärna av dig till mig om du skulle vilja bolla vidare vid tillfälle och få hjälp.

Fortsatt trevlig helg!

/Malin