Osexiga, men effektiva – åtta skrivtips som trimmar din text

Internet svämmar över av skrivtips, knep och hacks för att vässa din text. Men vad är egentligen hemligheten bakom en riktigt välformulerad och vass text? I de flesta fall en synnerligen osexig, men effektiv kombination av grammatik, språkriktighet och flera kritiska korrekturrundor.

Ursprungligen gick de här tipsen ut i mitt nyhetsbrev. Eftersom de blev väldigt uppskattade bland mina läsare där insåg jag att det kanske inte vore så tokigt att sprida tipsen lite bredare. Således passar jag på att även dela med mig av dem här på bloggen idag  – håll till godo!

1. Siffror eller bokstäver?
Hur var det nu igen – från och med vilket tal var det du skulle skriva ut siffror istället för bokstäver? Och vilka tal ska skrivas med bokstäver? Det rätta svaret är att i våra svenska skrivregler existerar faktiskt ingen exakt gräns, även om det florerar olika teorier och tyckanden i frågan. En bra tumregel du kan hålla dig till är därför att skriva ut små tal med bokstäver och lite större med siffror. Själv är jag drillad av den finska skolan och det sitter hårt i ryggraden att skriva grundtalen ett till tolv med bokstäver. Från och med 13 skriver jag med siffror istället.

Utgör siffrorna det väsentliga med texten, exempelvis i en matematisk text, tidtabell eller sportreferat ska dock talen generellt skrivas ut som siffror.

2. Adjektivdieten
Är det något med texten som inte blir riktigt bra? Känns det som att det är för mycket men du kan inte riktigt sätta fingret på vad det är? Med största sannolikhet har du fallit offer för ordklassernas charmigaste värsting – adjektiven. Adjektiven fungerar som bestämning till substantiven och talar om hur någon är eller hur något ser ut. Det är inte fel att strössla in ett adjektiv eller två där det behövs, men när du får för många i en mening blir den tung att läsa. Du riskerar att tappa läsarens intresse om läsaren aldrig får en ärlig chans att använda sin egen fantasi för att visualisera det du beskriver. Skaver texten – börja med att banta adjektiven!

3. Skriv ”du”, inte ”ni”
Skriv direkt till läsaren. Även om din text ska läsas av flera personer så läser var och en av oss texten med egna ögon, vi tar den till oss individuellt. Bland yngre generationer börjar det tyvärr smyga sig in en ovana att titulera mottagaren ”ni” istället för ”du”. Jag ser även att vanan sitter hårt hos en del äldre, vilket kanske är mer förklarligt. Idag finns dock sällan orsak att nia.

Och nej, att du skriver ”Ni” istället för ”Du” låter inte finare eller förnämligare. Nej, inte ens för dig som jobbar inom private banking och blivit indoktrinerad av din arbetsgivare att det är så era mest lönsamma kunder måste bli tilltalade för att de ska öppna plånboken.

I löptext skriver du för övrigt också ut ”du” och ”dig” med gemener. Skriv alltså inte ”Till Dig som ska besiktiga bilen idag” eller ”Vill Du boka tid?” utan skriv  ”Till dig som ska besiktiga bilen idag” och ”Vill du boka tid?”.

4. No Jenni’s or Maria’s in Swedish, please
Inga apostrofer i svenskans genitiv. Genitiv är ett grammatisk kasus som markerar ägarskap, exempelvis att Jenni har en frisörsalong eller att Kalle har en hund. I engelskan markeras ägandeskap med apostrof och ”s”, vilket förvirrar även många svenskspråkiga. I svenskan markerar vi dock genitiv med ett hederligt genitiv-s: Jennis frisörsalong, Kalles hund.

5. Variera meningslängden
Gör som jag säger, inte som jag gör. På den här fronten lever jag nämligen absolut inte som jag lär. Tvärtom. Något jag alltid tvingas göra med mina egna textkorrektur är att gå in och variera meningslängden på mina utsagor.

Yup.

Jag slarvar dessutom friskt med det eftersom jag skrivit i hela mitt liv och fåfängt inbillar mig att jag därför kan komma undan med det.

Det är riktigt korkat. Var inte lika korkad – jobba igenom dina texter och ge meningslängden variation så kommer du snart att upptäcka hur du får betydligt mer schwung och flow i dem!

6. Lathund: månader och veckodagar
Engelskans ständigt ökande inflytande kan få den mest luttrade språkpolis att bli förvirrad över språkriktighet och stavning av månader och veckodagar.

I engelskan skrivs veckodagar och månader med inledande stor bokstav. I svenskan skriver vi dock fortfarande alla månader och veckodagar med små bokstäver. Ska du inleda en mening med en månad, exempelvis: ”Januari inleddes med århundradets snöstorm”, så ska du så klart skriva med stor bokstav. Skriver du istället om ”…en måndag i januari” ska du berätta om den med små bokstäver.

7. Konsten att kommatera
Glöm inte det nästintill bortglömda kommatecknet. Var inte rädd för att använda det! Kommatecknet är din bästa vän när du tampas med långa meningar som kräver lite mera finess. Lägg gärna till det när du har exempelvis en inledande bisats att hantera:

Om du inte prioriterar att göra texten begriplig och lättläst, riskerar du att kunden säger upp ert avtal.

Eller efter ett glatt utrop: Åh, så fantastiskt roligt att du fick jobbet!

Gillar du att flika in inskjutna satser: För det mesta, dock inte alltid, går det att ansöka om ersättningen även retroaktivt så vet du säkert redan hur smidigt det där lilla tecknet är och hur mycket du faktiskt kan klämma in bara tack vare den där lilla andningspausen som kommatecknet erbjuder dina läsare.

8. Låt texten vila
Alla har vi våra egenheter och ovanor som skribenter. Därför behöver vi också vila från våra texter och göra korrekturrundor i omgångar. Om möjligt: försök se till att du alltid får sova någon natt på din text innan du tar upp den igen och slutför den. Är det inte möjligt – ta åtminstone 15 minuter då du helt lägger bort skärmen och går runt huset ett varv och byter perspektiv. Är det så illa att du just idag absolut inte kommer loss, byt då text. Skriv ett mejl till en vän, påminn HR om din lönespec eller mejla en fråga till kundtjänst på ditt telebolag. Bryt från den texten du sitter med just nu så att du kan ta upp den och se den med fräscha ögon innan du slutför den.

Själv har jag till exempel alltid problemet att det flödar på tok för mycket text ur mig, lite för lätt. Lyxproblem? Ja, absolut. Men det innebär också hög risk för att jag pratar sönder mina läsare och skriver för långt. Mina texter kräver utan undantag alltid kortning, adjektivbantning samt att jag har en osund kärlekshistoria med det lilla ordet ”dock”. Jag låter det vara okommenterat hur många ”dock” som ströks ur den här texten innan den landade hos dig idag 😉

Glömt grammatiken? Tre bra boktips för dig som vill damma av kunskaperna:

  1. Svenska skrivregler,  ges ut av Språkrådet
  2. Svenska meningar: Elementär språklära av Lars Holm och Kent Larsson
  3. Vägar genom texten – Handbok i brukstextanalys av Lennart Hellspong och Per Ledin


Överkurs för dig som verkligen vill nörda ner dig:
Funktionell svensk grammatik av Maria Bolander

Vinn kampen mot skrivkrampen
Sitter du fast med en text? Eller vill du kanske våga ta ut svängarna mer, få hjälp att hitta din tonalitet och berätta om dig själv och din verksamhet på ett mer engagerande sätt? Hör av dig för en  konsultation! Jag är utbildad språkvetare (fil. kand. i svenska) med 10 års erfarenhet från kommunikationsbranschen. Idag driver jag eget som konsult och jobbar som skribent och kommunikationsrådgivare.

Bra texter är affärsdrivande och hjälper dig att bygga både varumärke och business. Hör av dig på malin.strandvall@ambaurora.com när du vill prata text och tonalitet.

/Malin