Jag har precis sålt en av mitt livs dyraste texter. Roligt! För affärskvinnan i mig – som (precis som du) också haft en lågkonjunktur att navigera i.
Efter x antal år i terapifåtöljen vet jag att jag är bra på mitt jobb, noggrann och leveranssäker. Ändå skaver den dyra texten i mig.
Lite.
För även om jag tar bra betalt för min tid numera så månar jag om att uppdragen jag åtar mig ska bli en riktigt bra affär för mina kunder. Det ska kosta – ja. Men det ska banne mig också vara värt det för dig som köpt in hjälpen efteråt: med en text eller texter som nu tydliggör det som varit luddigt förut eller säljer det som bara stått och stampat på stället. Simple as that.
Jag vill ta betalt – däremot vill jag inte att det ska inträffa med anledning av att min tilläggsdebitering slår till, vilket i det här ”direkt ur livet”-fallet var en av de bidragande orsakerna till den för mig trevliga debiteringen.
Kanske håller du just nu på knyter ihop säcken inför semestern? Kanske klurar du på vad du ska ta in hjälp med till hösten och då lägga ut på byrå eller konsult? Se då till att spara ner det här mejlet så att du vid behov snabbt kan plocka fram det igen och ögna igenom!
Nej – it’s not rocket science. Men jag lovar, dina textinköp blir garanterat mer kostnadseffektiva för dig om du och kollegorna åtminstone försöker följa mina tips här nedan. Ok? Bra!
➡️➡️➡️…och här kommer tipsen:
- En kontaktperson, en beslutsfattare
Så här är det: ju fler ni är som envisas med att vara inne och kladda, tycka till och komma med förslag på nya, ”fiffiga” vinklar att lägga till i texten ni beställt samma dag som den måste skickas in – desto sämre blir texten. Desto dyrare blir dessvärre även processen. Varje ”kanske vi kan ta med det här om vår produkt/tjänst XYZ också, bara en eller två rader” som du tycker att ni borde kunna flika in fem i tolv i skrivprocessen innebär nämligen aldrig att det bara är att flika in det. Framför allt inte om du tagit in hjälp för att leverera en redaktionell produkt med strikta teckenbegränsningar; där varje tillägg då även innebär att något annat måste tas bort och så måste alla byggstenarna jämkas om igen så att grunden inte rasar. Det måste gå att fatta beslut i din organisation. Och ska du köpa in text måste en person också äga det inköpet, den processen och framför allt det stängningsbeslutet. En person måste våga fatta beslut och ha mandat att göra det. När fem till tio (!) personer plötsligt bjuds in i otydligt definierade och grundlösa korrekturrundor på grund av en allmän ängslighet och oförmåga att fatta beslut innan alla fått tycka till något löst och luddigt, ja då far tiden iväg. Snabbare, bättre och mycket billigare blir det när en person tycker till och fattar besluten. - Kärnfrågan. Finns den? Och vilken ÄR den?
En annan vanlig vurpa som ofta uppstår är att textuppdraget inte bara blir en text som ska tas fram, utan texten blir en katalysator för allt annat som också behöver hanteras. Varumärkesplattformen! Loggan! Ppt:n som dölj skulle ha tagit fram! Arbetet med värdekedjan, det är ju nästan klart nu! Nu måste vi jobba in det i den här leveransen! Jag förstår. Och ja – det är mänskligt och ligger i sakens natur, men som beställare måste du också förstå att en enskild artikel eller ett blogginlägg som du beställt med specifikt syfte inte kommer att kunna användas som motverkanseld mot alla organisatoriska surdegsattacker som regnar över dig. Dra inte in konsulten eller skribenten i alla de här andra frågorna som florerar. Fokusera på kärnfrågan i uppdraget istället. - Våga stå för beslutet och sätt stopp
Efter 10+ år i kommunikationsbranschen har jag lärt mig att det oftast bara finns två extremer när det kommer till korrektur. I den ena extremen flyter texten igenom oväntat snabbt, tonaliteten gills och man justerar eventuellt någon siffra eller titel och så är det klart. I den andra extremen blir korrekturet istället inledning på allsköns internpolitik, dragkamp mellan informella ledare och marknad och en uppvisning i passiv-aggressiva, verbala maktkamper i kommentarsfältet i Word… Organisationen hetsar upp och sig och trots att det helt saknas förutsättningar för det och folk nästan gråter av leda vid det här laget så finns det alltid den där ena kollegan som bara inte kan tygla sin inre Hemingway och hålla sig ifrån ge lite feedback till. Våga sätta stopp, våga fatta beslut. I något skede måste du som är på beställarsidan konstatera: det här blev bra! Kanske t o m riktigt bra? Nu är vi nöjda och stannar här.
Summa summarum: köp gärna in hjäp, men fundera igenom hur du agerar som beställare så säkerställer du att texten eller texterna inte blir dyrare än nödvändigt för dig 😉
Med detta checkar jag ut från korrekturrundorna och går inom kort in för semester istället. Jag önskar dig en riktigt skön sommar ☀️ – vi hörs igen i augusti! 🌟
/Malin