Läsning för semestern – mina bästa tips

Bild: bokhög på en soldränkt balkong

Varm, torr och soldränkt – juli är här. Vare sig du gillar det eller ej, nu går tempot ner då många av oss checkar ut samtidigt och försvinner på semester. Passa på att göra det bästa av den stillsammare lunken genom att dyka ner i en härlig bok! Här kommer mina bästa tips för sköna semesterdagar – en mix av skönlitterära pärlor, deckare och några managementklassiker.

”Ängeln på sjunde trappsteget” av Frank McCourt – det här är en av mina mycket tummade favoritböcker som jag alltid återkommer till och läser om. En klassiker som aldrig blir uttjatad. ”Ängeln på sjunde trappsteget” var McCourts debut, en självbiografi om en tämligen eländig irländsk barndom, dock berättad med ett sådant fantastiskt och underhållande språk att den är helt omöjlig att lägga ifrån sig. Så belönades den också med Pulitzerpriset!

”4 timmars arbetsvecka: konsten att leva mer & jobba mindre” av Timothy Ferris. Vad är väl bättre än att inleda din semester med lite av det där hederliga, berömda perspektivet på saker och ting? Rekommenderar den här boken för dig som ännu är lite småstressad och har svårt att komma ner i varv. Använd den som ett sätt att lura din hjärna att du fortfarande är lite produktiv så får den varva ner successivt innan du ger dig på andra böcker.

”Svensk maffia” av Lasse Wierup och Matti Larsson. Boken har förvisso över 10 år på nacken, men är i allra högsta grad fortsatt aktuell. En djupdykning i hur kriminaliteten i Sverige förändrats – utpressning, beställningsmord, tystade vittnen och mutor. Bakom utvecklingen av en ny typ av brottslighet står kriminella gäng som under ett decennium vuxit kraftigt i antal. Gedigen, dokumentär skildring när den är som bäst.

”The Art of War” av Sun Tzu. Det händer att mina vänner skrattar åt mig när jag envisas med att komma dragandes med något uråldrigt citat från den här ljuva lilla klassikern. ”The Art of War” är precis som titeln antyder kort och gott en bok om krigskonst och strategi. Fullproppad med taktiska knep och klokheter. Kanske lär du dig något du kan använda i höst när du ska tillbaks och tjafsa med kollegerna? Perfekt för hängmattan med ett glas single malt!

Busters öronav Maria Ernestam. Att sortera under kategorin skönlitterära pärlor. Oförutsedda svängningar i en stark historia som porträtteras med synnerligen verbal spänst. Bladvändare.

”The 2018 Influencer Marketing Handbook” av Aron Levin (med team) på Relatable. Fick ett exemplar av den här på ett event nyligen. Till skillnad från stora delar av ”mumbo jumbo”-snacket om influencers därute är den här boken precis vad den utgör sig för att vara – lättbegriplig, konkret och hands on! Bra. Digital variant av boken hittar du här: https://www.relatable.me/book/

”Polis, polis, potatismos” av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Vad vore väl en sommar utan Stockholmspolisens klanterier, Gunvald Larssons italienska mockaloafers och Månssons envisa förkärlek för ”Gripenbergare”? Inget. Avnjut gärna Martin Becks trötta cynismer i valfri titel av Sjöwall & Wahlöö. Ultimat strandläsning.

”Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv” av Jan Guillou. Jag blir sällan starstruck. Förutom när jag läser valfritt verk av Jan Guillou och bara har att kapitulera för avundsjukan och stjärnglansen. ”Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv” är givetvis inget undantag. Underhållande och rappt så det förslår. Icke att förglömma: lärorikt.  Om den inte redan är det, så borde boken omgående bli obligatorisk kurslitteratur i svenska språket på samtliga lärosäten runtom i landet.

”En tryckare på Blue Moon Bar” av Hanna Hellquist. När en futtig krönika i DN lördag är på tok för kort – Hannas samlade krönikor och kåserier från 2003-2015. You’re welcome.

”Så blir du framgångsrik – utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund” av Stefan Ekberg. Jag kommer inte längre ihåg när jag först upptäckte Stefan Ekberg och hans helt fantastiska förlag Redaktionen, men hans utgivning har hängt med mig länge nu. Jag gillar verkligen Stefans syn på livet och arbete och hur han kompromisslöst applicerar den i sin vardag och allt han tar sig för. Den här boken kommer du antagligen att vilja hetsläsa i ett sträck, men den funkar precis lika bra att ha som ”uppslagsverk” på skrivbordet när du kört fast i dina egna ursäkter och behöver en uppsträckning, konkreta tips och råd. Läs den som en ”cut your crap”-boost inför hösten!

”The Magic of Thinking Big” av David Schwarz. En hederlig, gammal amerikansk klassiker! Har några år på nacken så har överseende med att en del av exemplen kommer att få dig att flyga i luften, därmed inte sagt att den inte fortfarande fungerar utmärkt som vaccin när du blivit utsatt för en överdos Jante. Du kan med fördel plocka upp något kapitel och läsa någon Hallelujah-historia om kämpande försäljningschefer som lyckades se ljuset genom lite sund megalomani och kämparanda.

”Den tredje rösten” av Rolf Börjlind och Cilla Börjlind. Det är ett bra tag sedan jag läste den här boken nu. Minnet sviker mig, men eftersom jag gjort en fet notering i mina anteckningar om att det var en otroligt spännande och välskriven bok så får ni lov att lita på mina ord. Passa gärna på att värma upp med deras tidigare bok ”Springfloden”, som också gick som serie på SVT för något år sedan.

 

Hoppas att något av tipsen ska falla dig i smaken – önskar en riktigt skön semester!

/Malin