Från fluktar-konsument till din egen contentproducent

December är ofta en månad fylld av goda intentioner. Så här års är vi många som drömmer om att skifta riktning, ta kontroll och säkerställa att nästa år blir annorlunda.

Med tio års erfarenhet från kommunikationsbranschen och en rejäl dos innehållsskapande i bagaget får jag ibland frågor om hur man egentligen kommer igång. Hur vågar man börja skriva och publicera sig själv på nätet? Det kan ju tyckas vara en oerhört futtig fråga, men för den som inte gjort det innan kan det upplevas både svårt och lite skrämmande att komma igång.

Hur förflyttar man sig från att vara den klassiska ”sociala soffliggaren”, d.v.s. en som främst konsumerar andras material – till att själv bli den som producerar och delar med sig?

Jag tänkte berätta om några tips, lärdomar och råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig att bena ut om det här med att skapa innehåll är något för dig.

Ett gott råd: släpp prestigen – nu
En förutsättning för att du ska orka i det långa loppet är att du kan – och vill – släppa prestigen. Helt. Förbered dig på att misslyckas, både praktiskt och mentalt. Vad gör du när ett utskick inte gick så bra som du tänkt? Hur ska du peppa och disciplinera dig själv att orka igenom en lång uppstartsfas när ingen vet vem du är?

Du som läste mitt nyhetsbrev i november fick ju ett sällsynt konkret exempel på vilka utmaningar man kan stöta på. ”Lars Norén-mörkt och deprimerade” lät till exempel ett omdöme jag fick om min pms-tyngda monolog som jag delade med er. Kanske inte den roligaste feedbacken jag fått, men det är bara att lapa i sig, lära och ta nya tag. Vi ska inte fastna i mitt eget innehållsskapande här, men jag ville dela ett konkret fall med dig här.

Det går inte alltid att förutse hur ditt material kommer att emottas. Så är det bara. Ofta upplever jag att det är precis tvärtom. I mitt tycke ytliga och banala självklarheter går folk igång på, medan saker som jag själv är nördigt intresserad av sällan blir någon publikmagnet.

Kan du leva med att också bli betraktad som Lars Norén ibland? Kan du ge dig själv konstruktiv kritik och förstå varför du fortfarande måste utvecklas och lära dig?  Bra, fortsätt läs!

 

Tips: Hitta DINA rutiner för att fånga idéer
Oavsett om melodin spelar i dur eller moll spelar den inte av sig självt. Vill du att 2022 blir året när du äntligen skiftar roll, höjer nivån och utvecklar din potential så gör du klokt i att identifiera hur just du hittar dina idéer. Du måste även hitta ett sätt att systematisera och professionalisera hur du ska fånga upp och konkretisera idéerna.

Trello är ett smidigt verktyg – tycker jag i början av varje år och lägger upp ambitiösa innehållsplaner. I praktiken brukar det ändå bli en mix som funkar bäst för mig: en övergripande plan i Trello för att hålla långsiktig ordning, en nedbruten plan med inbokad tid blockerad för innehållskapandet i kalendern. Och sist men inte minst: en sjuhelvetes massa påbörjade utkast och listor i mobilens anteckningar, i min fysiska kalender, på alla pappersark runtomkring mig.

Det viktigaste är att du successivt lär din hjärna att automatisera den här processen. Sedan går det nämligen fort och du kommer att göra det som en inövad rutin utan att ens reflektera över att du gör det.

 

Lärdom: Tratta ner, prioritera och planera
Varning: fallgrop. Att drömma visionärt är härligt.

Att sätta ett mål – fantastiskt!

Att konkretisera den där vägen, steg-för-steg-för-steg mot målet är betydligt värre. Även för erfarna och rutinerade innehållsproducenter. Det är svårt att veta hur lång tid produktionen av olika texter tar, svårt att förutse alla fallgropar du behöver förbereda dig på. Och ofta utmanande att tvingas prioritera och inse att du faktiskt inte hinner allt.

När jag startade Ambaurora var jag till exempel inställd på att jag skulle blogga MINST en gång i veckan. Spänstiga, intresseväckande och analytiskt djupgående blogginlägg om varumärken, kommunikation och skrivande skulle jag minsann skriva! Några år senare har jag hunnit riva ner min gamla blogg, bygga helt ny webb och en helt ny blogg och justera målet till två blogginlägg per månad.

Vill du jobba med innehåll 👉 var beredd på att justera planen! Fastna inte i en plan som inte funkar i praktiken, utan se då över om det verkligen är rätt plan för dig. Det här är viktigt, för planen måste utgå ifrån hur du faktiskt jobbar och fungerar i verkligheten. Bygger du planen på en felaktig drömbild om hur du önskar och försöker intala dig själv att du jobbar så kommer du att misslyckas.

Ett gott råd: Inventera – vilka merkunskaper och verktyg behöver du för uppdraget?
Kamera, fotokunskaper, skrivkunskaper, genrekunskap om olika texter så att du vet vilket format som gynnar ditt innehåll bäst – har du vad som krävs för att komma igång?

Sociala medier är din allra enklaste ingång till innehållsproduktion. Få saker klår dock känslan av att vara helt självförsörjande online – alltså att du äger din egen domän där du kan ha din blogg och sedan koppla ytterligare marknadsföringskanaler ovanpå det.

Tänk också på att antalet ransomwareattacker hela tiden ökar.  Tvärtemot vad många tror är det INTE bara stora företag som är av intresse för hackarna. Räkna med att du kommer att ha kostnader för ett bra webbhotell, din domän, skydd mot spamkommentarer samt gärna även en bra säkerhetsplugin som erbjuder din sajt extra skydd mot attacker.

Obs! En ”dold” kostnad man lätt missar är all tid du kommer att lägga ner enbart på att beskriva dig själv och ditt innehåll på ett enhetligt sätt. Vem är du? Vad skriver du om? Varför? Hur ofta? Med vilket syfte och för vem?  När du startar en blogg eller ett nyhetsbrev behöver du ge dina läsare den här informationen.

 

Lärdom: Förbered dig på Jante och Jäsande Johannas surdegar
Om det var enkelt skulle alla göra det, eller hur? Räkna med att du kommer att stöta på motstånd och missunnsamma kommentarer från soffliggarna. Du vet, den där lata, lite elaka kollegan som dessutom har åsikter om allt och alla och lever med en helt felaktig självbild om sina egna prestationer. Gamla vänner du växt ifrån för länge sedan. Gymnasieklasskompisar som envisas med att tro att de fortfarande känner dig.

Just de här personlighetstyperna kommer du att få tampas med när du kastar dig ut. De blir nämligen obekväma när du inte stannar på den position de placerat dig på mentalt och dina handlingar stör nu deras vardag. Någon som plötsligt  bryter mönstret gör nämligen människor obekväma eftersom de då tvingas reflektera över sitt eget beteende och sina egna livsval.

 

Ett gott råd: Ge – och du ska få
Det här kan inte understrykas nog: behandla andra som du själv vill bli behandlad. Vill du öka trafiken till din sajt eller kanske höja engagemanget på dina inlägg? Börja då med att också se din omvärld och engagera dig i den! Gör välskrivna inlägg, läs andra bloggares inlägg,  kommentera och engagera dig i dem. Svara på någons nyhetsbrev och ge den personen en eloge för sitt slit.

Visst, du kan så klart göra ditt engagemang till en rent krass, schemalagd affärsprocess du ägnar dig åt, men jag skulle inte rekommendera det. Autenticitet vinner i längden.

Genuint engagemang i andra människors små och stora vardagsbestyr gav mig t.ex.  mitt första jobb i filmbranschen. Genom åren har det även gett mig nya vänner och en mängd galna, roliga möten. Min vän Jennifer skrev för övrigt ett klokt inlägg om just detta för några veckor sedan. Läs det gärna här: https://www.instagram.com/p/CWGT4lGMKb2/

Att dela med sig av sig själv är så klart alltid förenat med risk. Du vet aldrig vem som delar ditt innehåll. Vet inte vem som snackar skit bakom ryggen på dig. Lägg inte energi på att fundera på det! Fokusera istället på varför du startade: visst vill du ju nå ut och göra ett avtryck av något slag? Och visst är det ändå en rätt häftig känsla när du plötsligt upptäcker att bloggen eller nyhetsbrevet faktiskt ger dig resultat?

Som frilans är det också MYCKET lättare att få uppdragsförfrågningar när du kontinuerligt publicerar dig. Det är t.ex. ytterst få gånger under de senaste åren som någon kund bett mig att skicka över mitt CV och frågar om portfolio. Och  när det krävs så går det oftast finfint att länka till olika texter på bloggen!  De flesta seriösa kunder uppskattar att få se att en tilltänkt konsultresurs också har driv och kunskap att hålla liv i sin egen marknadsföring.

 

Lärdom: Räkna med oavlönat arbete på obekväm arbetstid
Sist men inte minst, inget kommer gratis.

Jag skriver det här till dig en lördag kväll klockan 22.53. Två tidigare utkast ligger skrotade i papperskorgen. Den här gången handlade skrotandet av texterna inte om perfektionism, utan bara om att de faktiskt var urusla. Ska det här blogginlägget komma ut enligt min plan så är det den här tiden, den här veckan, jag har till mitt förfogande. Så kommer det att vara för dig också ibland och du måste lära dig att hantera det.