Lata frilansare och prislistan som raderades

I slutet av förra året publicerade jag en prislista här. Du som är uppmärksam har kanske noterat att den försvunnit igen?

Varför, kanske du undrar?

Jo. Helt enkelt eftersom publiceringen av prislistan visade sig ge upphov till en del oväntade bieffekter.

Mitt ursprungssyfte med publiceringen var att underlätta för potentiella uppdragsgivare att se ifall det finns en budgetmatch, samt underlätta eventuella jämförelser med andra leverantörer. I grund och botten tycker jag fortfarande att en publik prislista är en ypperlig idé. Framför allt är det en idé som bidrar till den transparens jag tycker vi behöver mer av i kommunikationsbranschen.

Å andra sidan blev det också en självklarhet för mig att ta bort prislistan publikt när jag började få inte bara ett eller två utan fyra, fem mejl och kontaktförfrågningar från vilt okända människor. Det här var mejl från personer som tackade mig för prislistan och skrev att de hade ”kopierat den för egen del och använt”.  Att fler frilansare i branschen lär sig att ta betalt tycker jag är super!

Tillvägagångssättet att åka snålskjuts på någon annans, i det här fallet mitt, arbete stödjer jag dock inte.

Jag är inte och vill inte bli en gratisresurs för lata frilansare att ta del av. Låter det hårt? Ja, kanske, men så är det också.

Jag förstår att de flesta av er som hört av er till mig säkert inte menar något illa, men för mig blir det ändå väldigt tokigt att man gör en renodlad copycat på det sättet istället för att göra jobbet på egen hand. Den prislista som jag tidigare la upp här baserade sig på flera års konsultande, både på byrå och privat. Samt att jag givetvis vägt in mina erfarenheter som kommunikatör på kundsidan i den. Lägg till att jag även trackat min tid i flera år och därmed har en gedigen, personlig faktabas med hur lång tid saker och ting faktiskt tar, som givetvis också var vägd in i min prislista.

Nu är prislistan alltså raderad härifrån. Och jag tror inte att den kommer att göra entré igen här. Jag delar med mig av mycket kunskap och tidigare erfarenheter här. Jag gör dock  – och har alltid gjort – det utifrån grundperspektivet att vi alla har ett jobb att göra på egen hand också. Framför allt gäller det prissättning. Att helt sonika kopiera någon annans koncept tror jag är att förr eller senare bädda för katastrof när du behöver motivera dina priser. Och tro mig, det kommer du att behöva göra.

Jag vet varför mina ser ut som de gör. Frågan är om du som är lat och inte vill göra jobbet själv vet vad du ska svara när du får frågan.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *